Kadınların yumurtlama fonksiyonlarının son bulmasına sebep olan menopoz, genellikle 45-55 yaşlarında ortaya çıkar. Bu dönemde cinsel istekte azalma görülmesi normal karşılanmalıdır.
İlk görülen adet kanamasına "menarş", son adet kanamasına da "menopoz" denilir. Menopoz ismi verilen son adetten sonraki dönem ise "klimakterik dönem" dir. Ancak bu dönem halk arasında menopoz olarak bilindiği için ne yazık ki biz hekimler de aynı yanlış terminoloji kullanıyoruz. Menopoza girme yaşı ortalama 45-55 civarındadır. 40 yaştan önce menopoza girilirse bu "erken menopoz" olarak tanımlanır. Menopoz, hayatın doğal bir aşamasıdır. Menopoz, kadın hayatının yumurtlama fonksiyonlarının sonlanmasından sonraki doğal bir aşamasıdır. Artık menopoz, olumsuz etkileri önlenmeye ve tedavi edilmeye çalışılan bir hastalık gibi görülmektedir. Menopozdaki temel değişiklik, kadınlık hormonu olan östrojenin yumurtlamanın durması sonucu azalmasıdır.
UZMANA BAŞVURUN Menopozda azalan yumurtalık hormonlarının yerine konulmasıyla, menopoza ait tüm olumsuz değişiklikler ve hastalıklar önlenebilmekte veya en aza indirgenebilmektedir. 40 yaşından sonra kadınlarda önce yumurtlamanın azalmasına bağlı olarak düzensiz adet kanamaları, aralıklı ateş basmaları ve terlemeler görülebilir. Bu dönemde 1 yıl adet kanamalarının olmaması menopoz tanısı için yeterlidir. Ancak adet düzensizlikleri veya düzensiz kanamalar "Menopoza giriyorum" düşüncesiyle normal karşılanmamalı; hasta doktoruna başvurmalı, bu değişikliklerin gebelik ve kadın cinsel organlarının kanserlerinde de görülebileceği göz önünde tutularak bu hastalıklar dikkatle araştırılmalıdır.