Mümin Sekman, başarısını üniversite sınavına borçlu. Sekman'dan, çok eleştiri alan sınavın faydaları...
***
'ÖSS Türkiye'deki en iyi şeydir...'
Türkiye'nin en çok okunan yazarlarından biri olan Mümin Sekman hayattaki başarısını üniversite sınavına borçlu. İşte Sekman'dan çok eleştirilen üniversite sınavının faydaları.
*
Üniversite sınavına nasıl hazırlandınız?
Not ortalamam düşüktü, matematiğim kötüydü ama üniversite sınavını kazanmak istiyordum. 8 ay, günde 10 saat çalışmak gibi bir programı hazırladım. O dönemde iç disiplinin gücünü öğrendim. Uzun vadede istediğine ulaşmak için, kısa vadede keyifli aktivitelerden vazgeçmeyi öğrendim. Üniversiteyi kazanmak için ders çalışmam gerekiyordu ama canım televizyon da izlemek istiyordu. Ben oturdum ders çalıştım. Televizyondan vazgeçip kısa vadeli keyiflerden kurtulmayı öğrendim. Kendimi kontrol etmeyi, disipline etmeyi o dönemde öğrendim. Sorumluydum, o halde disiplinli hareket etmeliydim. Bu bir iç disiplindir ve ben bunu öğrenerek istediğim bölümü kazandım.
*
Ders çalışma anında nasıl bir yöntem izlenmeli?
Mutlaka konsantre olmalılar; bu şart. Konsantrasyonun gücünü keşfetmek gerekiyor. Beyin, bir el feneri gibidir; daha fazla alanı aydınlatmaya çalıştığınız zaman evet daha fazla yer görürsünüz ama ışık azaldığı için zor görürsünüz. Feneri tuttuğunuz alanı daraltırsanız gördüğünüz yer daha aydınlık olur.
*
Üniversite sınavında başarılı olmak için bir formül var mı?
Evet, bir başarı şartnamesi var. Bu şartnameye uyarlarsa başarırlar. Başarı şartnamesi irade, iç disiplin, bedel ödemek ve çok çalışmak maddelerini taşıyor. Başarı, sıkı çalışınca insan ayrımı yapmıyor. Ve bu anlamda üniversite sınavı çok iyi bir zemin. Başarının şartnamesini yerine getirene başarıyı veriyor.
*
Üniversite sınavı her zaman tartışılır ve adil olmadığı söylenir...
Üniversite sınavının şöyle bir farkı vardır: Tamamen iç güçlerin başarısına bağlı. Kimi tanıdığının, ünlü olup olmadığının, ne kadar paranızın olduğunun, dış görünüşünüzün önemi yoktur. Siz azminiz, kararlılığınız, öğrendiğiniz, sınav anında hatırlayabildiğiniz kadarıyla başarılı olursunuz. Başarının ve başarısızlığın dış güçlere değil kişinin kendi elinde olduğu tek yarış ortamı üniversite sınavıdır. Türkiye'de böyle ikinci bir yarış yok. Milletvekili olmak isteseniz bir sürü dış faktör var, ilişkiler, para... Ama üniversite sınavı iç güçlerinizle sınıf atlayabileceğiniz tek şeydir. Belki de bu yüzden Türkiye'deki en iyi şeydir.
*
Sınavda çok çalışmasına rağmen başarısız olan öğrencileri görüyoruz... Bütün çalışmalara rağmen kazanamamanın nedeni ne olabilir?
Bu çok öenmli bir konu. Üniversite adaylarının başarısız olmalarının nedenlerinden en önemlisi hayata güvenmemeleridir. Kazanmak ödül, bedeli de sevmesen de ders çalışmak, yorulsan da devam etmek. Yapılması gerekenler bedel, sınavı kazanmak ödülken niye ellerinden gelenin en iyisini yapıp kazanmıyorlar? Çünkü 'Bu kadar çalışıp ya bir de kazanamazsam; çalışmam boşa gider, salak durumuna düşerim' diye düşünüyorlar. Böyle bir dirençsizlik ve güvensizlik var. Bunun için şöyle bir anket yaptım ve ilginç bir sonuç çıktı. Ankete göre üniversite adaylarına istedikleri bölümü kazanma karşılığında önceden hapis yatma şartı koydum. Diyelim ki; tıp için 1 mühendislik, için 2 yıl hapis yatmak gibi. Yani 'Hapis yatarsanız üniversite garanti. Sınav mı hapis mi?' diye sordum. Yüzde 85'i hapis dedi. Önce ödül alırsa sonradan iki kat bedel ödemeye razı. Bunun anlamı hayata karşı güvensizliktir.
*
Üniversite sınavında başarılı olmak hayatta başarılı olmayı sağlar mı?
Ne zaman çok başarılı olmam gereken bir durumla karşılaşsam o zamanki ruhumu çağırdım. 'Ben çalıştım başardım' diyerek o ruhu, o psikolojiyi ve o güveni kendime yükleyerek o metodu kullanarak başarılı oldum. İrade, konsantrasyon, disiplin, kararlılık... Bir kez başarmak daha sonraki başarıları kolaylaştıryor çünkü başarabileceğinizi biliyorsunuz. Başarının şartlarına uyarsanız hayatın kazık atmayacağını bilmelisiniz. İstedeğin şeyler için bedelini ödemiş ve karşılığını almışsan, hayata karşı güvenmelisin.