Meme kanseri tanısında 'ultrasonografi' en etkili yöntemlerin başında geliyor... Bunu; mamagrofi metodu takip ediyor.
Meme muayenesinden sonra memenin görüntülenmesi ultrasonografi, mamografi ve MR ile yapılmaktadır. En çok ultrasonografi ve mamografi kullanılırken, kan akımını gösteren özel bir çeşit ultrasonografi olan Doppler USG ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) teknikleri meme kitlelerinin tanısını koymada rutin kullanıma girmiştir. Meme Ultrasonografisi (USG); ses dalgalarını kullanarak dokuların haritasını çıkaran ve dolayısıyla bu dokularda var olan anormal yapıları ortaya çıkarabilen bir görüntüleme tekniğidir.
Yan etkisi yok Ultrasonografide radyasyon ve kimyasal madde kullanımı olmadığından bu tekniğin hastaya zararı yoktur. Gençler, çocuklar ve hatta hamile bayanlarda en çok tercih edilen yöntemdir. Birçok meme cerrahi USG yapılmadan bir meme muayenesinin tam olmadığını ve muayeneden geçen her hastanın mutlaka USG yaptırması gerektiği inancındadır. Mamografi ise memenin 2 levha arasında sıkıştırılarak röntgen filminin çekilmesi yoluyla elde edilen görüntüler olup memenin rutin tarama, takip ve görüntülemesi için en çok tercih edilen araçtır. Memenin yapısı ne kadar sert olursa filmlerin dikkati o kadar azalmakta ve çok genç ve emzirmemiş bayanlarda meme ile ilgili yeterli bilgi verememektedir. Bu da neden 40 yaştan sonra hastalara mamografi önerildiğinin açıklamasıdır. Çok yüksek dozlarda olmasa da bu teknikte hasta radyasyona maruz kalmaktadır.
Ayrıntılar bile... Memenin MR ile görüntülemesi düşünülenin aksine en iyi tanı koyma aracı olmayıp muayene ve USG ve/veya Mamografi yapılmadan direkt yapılan bir test değildir. Bunun nedeni birincisi meme dokusunun genel taraması için zaman alan ve pratik olmayan bir teknik olması; ikincisi diğer yöntemlerle ön fikire sahip olunmadan kesin kanıya varılamamsıdır. Pahalı oluşu ve elektromanyetik alana girme gerekliliği de olumsuz taraflarıdır. Ancak bir kitlenin yeri ve şekli ortaya konduktan sonra MR ile incelenmesi yüksek oranda karakteri (iyi ve kötü huylu oluşu) hakkında bilgi vermektedir. Mamografide saptanmayabilecek küçük kanser odaklarının belirlenmesinde de yardımcı bir yöntemdir.