Kadınlar, rahim ağzı kanseri için tedbirli olmalı... Özellikle düzenli cinsel hayatı olanlar, her yıl muayeneden geçerek bu hastalıktan korunmalı.
Cinsel yönden aktif hale gelen her kadın, yıllık jinekolojik muayeneler için başvurmalı ve bu sırada papsmear kontrolleri yapılmalıdır. 2 normal papsmear sonrası, papsmear yapılma sıklığı 2 yılda 1'e indirilebilir. Yıllık jinekolojik muayeneler ise ömür boyu sürdürülmelidir.
Biyopsi önerilebilir Papsmear için en uygun zaman adet döneminden sonraki günler olmakla birlikte, kanamanın olmadığı herhangi bir zaman da alınabilir. Papsmear uygulamasının daha etkili olabilmesi için 1 gün önceden cinsel ilişkide bulunulmamalı ve vajina içi yıkanmamalıdır. Papsmear sonucunun güvenilirliğini etkileyen en önemli faktörler usulüne uygun alınması (doğru zamanlama, usulüne uygun teknik kullanarak bol miktarda hücre toplama, alındıktan hemen sonra sabitleme işleminin uygulanması gibi) ve patolojik incelemenin tecrübeli bir patoloji uzmanı tarafından dikkatli bir şekilde yapılmasıdır. Papsmear raporunda şüpheli bir durum ortaya çıktığında, kolposkopi veya kolposkopi altında biyopsi yapılması önerilir.