Bir zamanlar dünyada en sık görülen kadın hastalığı rahim ağzı kanseriydi. Erkeğin sünnetsiz oluşundan erken yaşta cinsel ilişkiye kadar birçok nedeni bulundu En sık rastlanan şikayeti ise vajinadaki kokulu akıntılar.
Smear ve kolposkopi gibi tarama yöntemleri bulununcaya kadar dünyada en sık görülen kadın genital sistem kanseri, rahim ağzı kanseri (serviks kanseri) idi. En çok Kolombiyalılar'da, en az ise İsrailliler'de rastlanan bu hastalık, 20 ila 80 yaş arasında bütün kadınlarda görülebilir.
VİRÜSLER DE ÖNEMLİ Rahibelerde ortaya çıkmaması, hayat kadınlarında sık görülmesi sebebiyle, uzun yıllar serviks kanserinin cinsel temas ile bulaşan bir hastalık olduğu düşünülmüştür. Tek eşli yaşamın ağır bastığı Müslüman ülkelerde, Yahudiler'de ve koyu Katolikler'de de hastalığın az görülmesi yine bu fikri desteklemiştir. Cinsel yaşamın 20 yaşından önce başlaması, 2 den fazla partner, düşük sosyoekonomik düzey, HSV ve HPV türü virüsler risk faktörlerini oluşturur. Sigara da önemli bir risk faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Fazla sayıda doğum yapmak ve erkeğin sünnetsiz olmasının da riski artırdığı öne sürülmektedir.
KANAR Erken dönemde tespit edilmeyen rahim ağzı kanseri, ilerlemeye başlar ve klinik bulgu vererek karşımıza çıkar. En sık görülen şikayetler, anormal vajinal kanamalardır. Kanserli dokuda damarlanma arttığı için dokunma, cinsel ilişki ve muayene gibi durumlarda kanama olur. Canlılığını kaybeden doku nedeniyle kötü kokulu bir akıntı ortaya çıkar. Hastalığın yayılımına bağlı olarak böbrek yetmezliği görülür ve bu en sık ölüm nedenidir.