Her yıl milyonlarca insanın sağlığını tehdit eden meme kanserinin oluşumunda birçok faktör rol alıyor. Önemli olan nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilip önlem almak.
Meme kanseri tanısını alan kadınların yüzde 70'inde hiçbir risk faktörü saptanamamaktadır. Yine de takip programlarında hangi grup bayanları ne sıklıkla ve nasıl takip etmek gerektiğini belirlemek için her kadın için meme kanserine yakalanma riski bireysel olarak hesaplanmalıdır. Bu risk faktörleri önem sırasıyla : 1) Kadın olmak, 2) İlerleyen yaş (en yüksek oran 60 yaşta), 3) Ailede meme kanseri öyküsünün varlığı 4) Şişmanlık (Obez bayanlarda meme kanserine yakalanma oranı zayıflara göre 3 kat daha yüksektir)
MENAPOZ Ailesel öykü sorgulanırken meme kanserli olan akrabaların yakınlık derecesi ve sayısı, ayrıca kansere yakalanma yaşları önemlidir. Ayrıca ailede yumurtalık kanseri, pankreas kanseri, akciğer kanseri, tiroid kanseri, beyin tümörleri, deri ve kalın bağırsak kanserlerinin varlığı da meme kanserine yakalanma riskini arttırmaktadır. Anne veya kız kardeşte menopoz öncesi meme kanseri oluştuysa meme kanserine yakalanma riski 6 kat artar. Birinci derece akraba da iki tarafta da (hem anne hem de baba tarafında) meme kanseri saptanmışsa risk 10 kat artar. Sert (dens) meme yapısına sahip olan bayanlar veya polikistik yapı gibi hastalık kabul edilmeyen ve yapısal değişiklik olarak tanımlanan bazı durumlar da meme kanserine yakalanma riskini arttırmaktadır. Meme kanserinin oluşumunda hormonal faktörlerin yeri yadsınamaz. Kadınlık hormonuna ne kadar çok ve ne kadar uzun süre maruz kalınırsa memede kanser gelişme riski o kadar artar. Buna göre; erken yaşta adet görmeye başlamak, kısa aralıklarla adet görmek, erken yaşta (17 yaşın altında) hamilelik doğum yapamama ve emzirememe, ayrıca düşük ve kürtajların çokluğu ve menopoz yani adetten kesilme yaşının aşırı erken veya aşırı geç olması da meme kanserine yakalanma riskini olumsuz yönde etkilemektedir.
DOĞRU BESLENME Meme kanserinin gelişmesinde çevresel faktörlerin de önemli bir yeri olduğunu bir çok bilimsel araştırma göstermektedir. Yağlı gıdalar ile beslenme, meme kanseri riskini arttırırken, bol lifli gıdalar içeren rejimler ise meme kanseri riskini azaltmaktadır. Sigara içimi aktif veya pasif olsun meme kanserine yakalanma riskini arttırabilmektedir. Alkol tüketimi düzenli ve alışkanlık halinde olduğunda meme kanseri oluşması üzerine sigaradan daha etkili bir rol oynamaktadır.
SPOR YAPMAK KORUR Fiziksel aktivite ve spor yapma alışkanlığı meme kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir. Özellikle genç yaşlarda değişik tiplerdeki radyasyona maruz kalmak, bazı kimyasal maddeler ve ilaçların da meme kanserinin oluşumunda etkili olduğu bilinmektedir. Anne karnındayken östrojen tipi maddelere maruz kalmak ve uzun süreli östrojen ve progesteron içeren karışık hormonlu ilaçların kullanımı da meme kanseri oluşma riskini arttırmaktadır.