Emniyet Teşkilatı'nda görev yapan personel gazetemizi soru yağmuruna tutuyor. İşte polisin merak ettiği sorular ve cevapları...
***
Cevap bekleyen sorular...
*
Batı ve şark atamalarında niçin becayiş (karşılıklı yer değiştirme) olmuyor?
Atamalarda, Devlet Memurları Kanunu'nun 73. maddesine göre becayiş yapılmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
*
İpka ne demektir?
Çalıştığı yerde 1 yıl daha kalmaktır. Yani 1. Bölge-2. Bölge'de süresi dolup atamaya tabi personelin atamasının 1 yıl ertelenmesidir.
*
Her yıl mazeret izni kullanılabilir mi?
Devlet Memurları Kanunu'na göre evet.
*
İzne ayrılırken yol izni alınabilir mi?
Devlet Memurları Kanunu'na göre polis memurlarının böyle bir hakkı bulunuyor.
*
Sicil notlarını nasıl öğrenebiliriz?
Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, 5.7.2004 tarih ve 2004/12 sayılı kararı ile, sicil raporlarının üçüncü kişilere karşı gizlilik prensibi muhafazasının gerektiğine, ancak ilgili kamu görevlisine karşı 4982 sayılı kanun çerçevesinde açık olması gerektiğine oybirliğiyle karar vermiştir. Söz konusu karar çerçevesinde, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı kanunu çerçevesinde çalıştığı kurum ve kuruluşuna başvuran personele, gizli sicil raporlarının verilmesi gerekmektedir.
*
Personel, hangi durumlarda atama ve yer değiştirme talep edebilir?
Personel, kendisinin, eş veya çocuklarının sağlık ve diğer özel durumlarını (çalışma, öğrenim, vb.) belgelendirmesi, eşinin veya çocuğunun ölmesi, deprem, heyelan ve sel baskını gibi tabii bir afet sebebiyle hizmet yaptığı bölgedeki evinin yıkılması, can güvenliği sebebiyle çalıştığı birimde hizmet görme imkanını kaybetmesi, boşanması ve bunu mahkeme ilamıyla belgelemesi üzerine atama ve yer değiştirme talebinde bulunabilir.
*
Aday polis memurlarında yer değişikliği mümkün müdür?
Sadece devlet memurları ile evli Emniyet mensuplarının ataması yapılabilir.
*
Emniyet Teşkilatı'ndan herhangi bir sebeple ayrılan polis geri dönebilir mi?
Kanunen geri dönmek için başvurabilir. Ancak 657 sayılı kanun bu konuda idarelere takdir hakkı verdiği için Emniyet Teşkilatı, geri almamaktadır.
*
Sağlık nedeniyle bulunulan ilde ipka (erteleme) yaptırılabilir mi?
Tam teşekküllü devlet veya üniversite hastanelerinden sağlık kurulu raporu gerekir. Daha sonra bu rapor Sağlık Daire Başkanlığı tarafından incelenip 2. Bölge illerden herhangi birinde tedavisi mümkün değilse, ipka (erteleme) yapılır.
*
Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği sadece Emniyet hizmetleri sınıfına mı uygulanıyor?
Diğer hizmet sınıfları için de geçerlidir.
*
Evlilik nedeniyle tayin isteyen erkek personel, kadının yanına gidebilir mi?
Tayin talebinde bulunan erkeğin kadının yanına gidebilmesi için; kadın memur aday memur olursa veya hizmet gereği başka bir yerde çalışamayacağı kurumunca belgelenirse tayin gerçekleşir.
*
Polis sendikaya üye olabilir mi?
Polis, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun 15. maddesinin (J) bendi çerçevesinde sendikaya üye olamaz.
*
Polis olarak görev yaparken müstafi sayılan bir polis, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev alabilir mi?
Polis memuru olarak görev yapmakta iken müstafi sayılan personelin, 657 sayılı kanunun 94. maddesinde öngörülen bekleme sürelerinin sonunda devlet memuru olma şartları ile atanmak istenilen kadro için aranılan şartları taşıması ve ilgili kurumun uygun görmesi halinde kamu kurumlarında görev alması mümkündür.
*
Meslekten çıkartılma cezası alan bir polis, kamu kurumunda görev alabilir mi?
Meslekten çıkartma cezası, devlet memurluğundan çıkartma cezasından farklı olarak sadece tekrar söz konusu genel müdürlüğe devlet memuru olarak atanmaya engeldir. Devlet memuru olma vasfına haiz olmanız ve atanılacak kadroya dair özel şartları taşımanız kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapabilirsiniz.