Özellikle büyük şehirlerde görev yapan polisler, yaşadıkları maddi zorluklar, sosyal haklar ve yoğun tempo nedeniyle stresle karşı karşıya...
***
Polis stres altında
Özellikle büyük şehirlerde görev yapan emniyet mensubu maddi zorluklar, sosyal haklar ve yoğun çalışma temposu gibi sorunlar nedeniyle büyük stresle karşı karşıya kalıyor.
Türk polisi, yoğun çalışma temposunun dışında sorunlara bir türlü çözüm bulunamaması nedeniyle büyük stres içinde görevini yapmaya çalışıyor. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa gibi kentlerde görevli polisler, sorunların bilinmesine karşın çözüm üretilmemesi nedeniyle gelecekten umutsuz olduklarını belirtiyor. Büyük şehirlerde personel azlığı ve iş yükü polisleri stres altında bırakıyor.
Polislik stresli meslekler arasında birinci sırada...
Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arif Verimli, Polislerin İşyerlerindeki Stres Kaynakları" adlı çalışmasında bu konuya değiniyor. Prof. Dr. Verimli, "Türk polisindeki stres değerlendirmesini 6 ana bölümde sınflandırmakta.
a- İş ortamından kaynaklanan nedenler,
b- Kişisel özellikleri,
c- Çalışma koşulları,
d- İdari, yasal ve sosyal destek alamama,
e- Maddi nedenler,
f- Yaşantısından kaynaklanan nedenler.
Öte yandan polisin stres kaynaklarının belirlenmesi sırasında yakınma sıralamasında öncelik ekonomik nedenler... Çünkü bu ifade edildiğinde kişiye idari ve yasal sorun çıkartmıyor.
İş ortamı
Polisler sürekli normal dışı olaylarla (suç, suçlu, cinayet vs.) mücadele etmekte. Teşkilat içinde zaman zaman hiyerarşik yapının, çalışanların iş doyumunu engelleyecek biçimde uygulanması, polislerde verimliliğin düşmesine neden olmakta.
Sosyal benlik algılaması
Kişilik özelliklerinin polis seçiminde değerlendirilememesi, polisliğe uygun olmayan kişilerin mesleğe katılmasına neden olmakta. Poliste strese yatkınlık ve iletişim becerilerinin yetersizliği, kişinin iş ortamına uyumunu etkiliyor. İşyerinde izin kullanamama ve ödüllendirmede adaletsizlik düşüncesi meslek doyumunu düşürüyor. Çalışma ortamında bireysel rollerin belirsizliği, vardiya sistemindeki problemler, nöbetlerin uzunluğu ve mesai dışında sık sık göreve çağrılma gibi çalışma ortamından kaynaklanan nedenler, polisin stres kaynaklarından birkaçı. Hiyerarşik yapının katı biçimde uygulanması polisin insiyatif kullanma imkanını ortadan kaldırıyor. Bunların yanında asli görev dışı algılanan işlerde göreve gelme (konser, maç gibi) durumunda kalmaları ve tatillerinden yararlanamamaları da polisin psikolojik durumunu etkiliyor.
Yasal ve sosyal destek alamama
Kurumsal desteğin azlığı ya da kurumun idari desteği vermemesi, yapılan görevle ilgili çok çabuk açığa alınabilme ile sıklıkla yasal soruşturmaya maruz kalma mesleki verimliliği düşürüyor.
Ekonomik nedenler
Polisin eşdeğer diğer meslek gruplarına göre ücretinin düşük olması iş doyumunu etkiliyor. Özlük haklarıyla (yüksek okul mezuniyeti, meslekte branşlaşma gibi) ilgili iyileştirmelerin yapılmasında güçlüklerin olması polislerde adaletsiz davranıldığı konusunda düşüncelerin gelişmesine yol açıyor. Çünkü çalışanın aldığı ücret toplumdaki sosyo-ekonomik statüsünün de belirleyicisi.
Ailesinden kaynaklanan nedenler
Polisin aile yaşantısından kaynaklanan problemler (evli ya da bekar olma gibi) de iş stresini artırır. Ailede ekonomik, sağlık ya da duygusal problemlerin olması iş verimini düşürür. Diğer taraftan iş ortamındaki özellikle mesai sisteminden kaynaklanan nedenlerden dolayı ailesine zaman ayıramama da özel hayatını etkiliyor.
YARIN: POLİSİN HÜKÜMETTEN BEKLENTİLERİ