Sosyal Güvenlik Yasası uzun tartışmaların ardından Meclis'ten geçti. Daha önce Anayasa Mahkemesi'nden dönen yasanın kaderi Cumhurbaşkanı Gül'ün elinde.
Sosyal güvenlik sistemini kurtarmak için tüm toplum kesimlerinin ekonomik ve sosyal haklarında kısıtlamalar getiren Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasası, TBMM'de kabul edildi. Daha önce Anayasa Mahkemesi'nden dönen yasanın kaderi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün elinde. Gül onaylarsa yasa Ekim'den itibaren yürürlüğe girecek. Sosyal güvenlik ve sağlık hizmetlerinde yeni dönem açacak olan tartışmalı yasanın ana başlıkları şöyle:
MAAŞ KADEMELİ DÜŞÜYOR * Emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı, her yılın Aralık ayında açıklanan TÜFE ile o yılın GSYİH gelişme hızının yüzde 30'unun toplamına bir tam sayının ilave edilmesiyle bulunacak. Bu, emekli maaşlarının kademeli olarak azalması sonucunu doğuracak. 30 Nisan'a kadar sisteme girmiş olan mevcut sigortalıların hak kaybının önlenmesi için ilk 10 yıllık hizmetlerindeki kazançlarına yönelik aylık bağlama oranı yüzde 3, daha sonrası için ise yüzde 2 olarak hesaplanacak.
* Emeklilik yaşı kademeli artacak. İşçi statüsündekilerin prim ödeme gün sayısı 7 bin 200'e çıkarken, sisteme yeni giren memur ve Bağ-Kur'lular 9 bin iş günü prim ödeyecek. Emeklilik yaşı 2048'de hem kadınlar hem de erkekler için 65'e çıkacak.
* Sigortalı anneye emzirme yardımı 1 aya indirildi. Bundan sigortalı kadın, sigortalı erkeğin çalışmayan eşi ile Bağ-Kur'lular da yararlanacak.
* Kız çocukları, anne ya da babalarının sigortalılıkları nedeniyle sağlık yardımlarından artık 18 yaşına kadar yararlanabilecek. Okumaları halinde 25 yaşını doldurana kadar varsa anne ya da babalarının sigortalarından faydalanacaklar.
SAĞLIK HİZMETİ PARAYLA * Ölüm aylığından yararlanabilmek için en az bin 800 gün prim ödeme şartı aranacak.
* Tüm vatandaşlar her türlü sağlık hizmetine yüzde 20'ye varan oranlarda katılım payı ödeyecek.
* Vekiller sağlık için ellerini ceplerine atmayacak.