Menopozda ek hormon alan kadınlar, önceleri şişmanladıklarını görür. Fakat kısa süre sonra yaşıtlarından daha zayıf vücut hatlarına bürünür.
Pek çok kadın, menopoz dönemine girdikten sonra kilo aldığını söyler. Oysa çok sayıda araştırma, menopozdaki hormonal değişimin şişmanlama üzerinde bir etkisi olmadığını kanıtlamıştır. Çok daha belirleyici olan, vücudun enerji harcamasının, yani alınan kalorileri yakma yeteneğinin yavaş yavaş azalmasıdır. Kadınlarda yaklaşık 30 yaşından itibaren yağ yakma hızı azalmaya başlar. Ayrıca gebeliklerin de vücut ağırlığı üzerinde belirleyici etkisi vardır. İstatistiklere göre, Almanya'da bir kadının ağırlığı her gebelikte 3 kilogram artıyor.
BİRKAÇ AY SABRETMELİ Peki hormon desteği tedavisi ile kilo alınır mı? Hormon ilavesi yapılan kadınlar, başlangıçta 2-3 kilogramlık hızlı bir ağırlık artışı gösterir. Ancak bu artış sürekli olmuyor. Tam tersine, kısa süre sonra tekrar düşüyor ve daha aradan birkaç ay geçmeden hormon desteği alan kadınlar, almayanlara göre daha düşük bir kiloya sahip oluyor. Menopozdaki kilolardan korunmak için de doğru beslenmek ve spor yapmak gerekiyor.
SÜT YERİNE MADEN SUYU Hayatınız boyunca hiç spor yapmamış biri olsanız bile menopozdan sonra başlamanız son derece anlamlı... Örneğin koşmak istemiyorsanız, düzenli yürüyüşlere çıkın. Bu yürüyüşlerin uzunluğunu gitgide artırın. Ayrıca bu dönemde yüksek olan kalsiyum ihtiyacını da yağsız süt ürünlerinden karşılayın. Sert peynir türleri de iyi kalsiyum kaynağıdır. Süte karşı tahammülsüzlüğü olanlar, sebze ve belli maden sularından da yararlanabilir.