Ağrısız yara frengi habercisi sayılır
Frengi, önce cinsel bölgede ağrısız bir yara, sonra el ve ayaklarda döküntüyle görülür. Tedavi edilmezse kalp hastalığı bile yapabilir.
Genellikle cinsel ilişki sırasında deri çatlaklarından bulaşan frengi bakterileri, temastan 3 hafta sonra giriş yerinde ağrısız bir yaraya neden olur. Bu yaralara "şankr" adı verilir. Şankrlar, genellikle, penis, vulva ya da vajinada olduğu kadar, rahim ağzı, dil, dudaklar gibi vücudun bakteriyle temas eden bölümlerinde ve ayrıca vücudun diğer bölgelerinde de oluşabilir.
KAÇ EVREDİR? 1-) Birinci evre (Primer frengi): Cinsel bölgede sert ve ağrısız bir yaranın görüldüğü evredir. 2-) İkinci evre (Sekonder frengi): Birinci evreden 6 hafta ya da 6 ay sonra kanla tüm vücuda yayılımın olduğu dönemdir. Avuç ve ayaklarda döküntü, cinsel bölgede siğil benzeri kabarık et benleri görülür. Bazen hafif ateş, yorgunluk, baş ağrısı, boğaz ağrısı, bölgesel saç dökülmesi ve tüm vücutta lenf bezlerinin şişmesi gibi belirtiler eşliğinde ortaya çıkan kızarıklıkla anlaşılır. En bulaştırıcı dönemdir. Hastalık, bu dönemde de tedavi edilmezse, belirtiler 4 ila 12 haftada kaybolur ve hastalık "iyileşmiş" izlenimi verir. Ancak belirtisiz geçen yaklaşık 10 yılın ardından kendisini, ciddi kalp-damar hastalıkları, beyinde hasar ve diğer iç organ tutulmalarıyla gösterir. 3-) Gizli evre: İkinci evreden sonra sessiz geçen ve 2 ile 20 yıl sürebilen bir dönemdir. 4-) Üçüncü evre (Tersiyer frengi): Tedavi edilmeyen veya yetersiz tedavi alan hastaların 3'te 1'inde bu evreye geçiş olur. Bu dönemde kalp-damar, beyin ve kas ile kemiklerde tutulma vardır. Yaygın doku yıkımı ile seyreder.
TEŞHİS DE 3 AŞAMALI Frengi tanısı koymanın da 3 yolu vardır: a-) Doktorun belirtileri tanıması b-) Frengi bakterisinin mikroskobik olarak belirlenmesi c-) Kan testleri (VDRL ve RPR testleri pozitif çıkarsa, özgün frengi testleri yapılır.)
|