Ülkemizde yaklaşık 20 milyon sigara tiryakisi var. Her yıl da ortalama 50 bin yeni akciğer kanseri vakası ortaya çıkıyor. Oysa akciğerlerimizi korumak o kadar da zor değil....
Akciğer kanseri daha çok sigara içen kişilerde görülüyor. Eskiden erkeklerde daha sık rastlanıyordu ama sigara kullanımının kadınlarda da yaygınlaşması bu durumu değiştirdi. Ayrıca genetik yatkınlık da çok önemli. Ailesinde akciğer kanseri ya da başka bir kanser türü rastlanan kişilerde, akciğer kanseri daha erken yaşlarda görülüyor. Hastalıkta yaş faktörünün çok fazla önemi bulunmuyor. 40-50'li yaşların hastalığı, giderek erken yaşlara çekildi. 23 yaşındaki bir kişi de akciğer kanserine maruz kalabiliyor. Sigara içmediği halde akciğer kanserine yakalanmış hastalar da olabiliyor. Akciğer kanserinin önemli belirtileri arasında şiddetli öksürük, balgamla kan gelmesi, birdenbire ortaya çıkan ya da giderek artan nefes darlığı bulunuyor. Akciğer kanseri aslında sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Eğer bronş içindeyse, bronş içini tıkayarak ağızdan kan gelmesine, nefes darlığına ve zatürreye neden olabilir.
Bunlara dikkat edin * Sigaradan ve sigara içilen ortamlardan uzak durun. * Asbest, kimyasal ve organik toz içeren yerlerde bulunmayın. * Sebze-meyve ağırlıklı beslenin. * A ve C vitaminli besinler tüketin. * Alkolü abartmayın. * İşlenmiş, hazır gıdalardan uzak durun. * Çevre kirliliği olan, havası temiz olmayan ortamlarda az vakit geçirin. * Hamileyken sigara içmeyin, etkisi çocuğunuzda görülebilir. * Antioksidan vitaminlerden eksik beslenmeyin. * Doymamış yağ asitlerinden zengin beslenin. * Enfeksiyonlara yakalanmamaya çalışın.