Modern hormon tedavilerinde iğne, tablet ya da plaster gibi birçok yöntem uygulanabiliyor. Şikayetler ise çoğunlukla doz fazlalığından kaynaklanıyor.
Menopoz döneminde hormon tedavisine karşı hâlâ pek çok çekince ileri sürülüyor. Eksilen hormonları yerine koymak, bu dönemdeki şikayetleri tedavi etmenin en doğal biçimidir. Hormon eksiğini kapatmak için yumurtalıkların kendisinde de üretilen doğal östrojenler kullanılır. Östrojenlerin yerine konulması iğne, tablet ya da haftada 1-2 defa değiştirilen plaster şeklinde olabilir. Çok yeni bir uygulama biçimi de östrojen içeren jellerdir. Bunlar günde 1 kez deriye sürülür. Hormonların sistemli bir şekilde verilmesi belli nedenlerle sakıncalıysa, lokal hormon uygulaması yapılabilir. Bu tedavi, dölyolu kuruluğu ya da idrar kesesi şikayetleri için geçerlidir. Ayrıca, östrojen içeren krem ya da fitil de vardır.
Kemiklere güç verir Vücuda verilen destekleyici hormonlarla tedavide yeni bir olanak da 'tibolon'dur. Tibolon hormonu, vücuda girdikten sonra çeşitli hormonlara dönüştürülür. Hormon tedavisinde bir başka olanak da SERM'lerin yerine konulmasıdır. SERM'in açılımı "seçici östrojen alıcısı modülatörler" dir. SERM tedavisi kemik erimesini önler.
Tahammül sınırı Östrojenin aşırı dozunun tipik şikayetleri mide bulantısı, memelerde gerginlik ve su toplanmalarıdır. Böyle belirtilerin ortaya çıkmasıyla, hastalar çoğunlukla 'hormona tahammül edemediklerini' söyler. Çoğunlukla yanlış dozdan kaynaklanan rahatsızlıklardır. Modern tıpta hastaya göre farklı dozlar uygulanır.