Doğduğu anda kadının vücudunda yaklaşık 2 milyon yumurta bulunuyor Ergenlikte ise bu rakam 400 bine düşüyor ve bir kadın ömrünce 500 kez yumurta üretebiliyor.
Kadının iç genital organları vajenle başlar, rahim ağzı ve rahim kısmıyla devam eder. Rahim boynundan itibaren rahmin üst gövde kısmı ve diğer iç genital organlar (tüpler ve yumurtalıklar) karın boşluğu içinde yer alır. Vajen: Boru şeklinde 10-12 cm uzunlukta bir yapıdır. Giriş kısmında salgı bezleri vajenin kayganlaşmasını sağlar. Gebelikte salgılanan hormonlarla esner ve bebeğin geçmesine izin verir. Rahim ağzı: Rahmin ağzını da içeren armut biçiminde bir yapıdır. Halk arasında döl yatağı olarak da bilinir. Fonksiyonu gebeliğe konak görevi görmektir.
2 BORU İLE TRANSFER Rahim: En içte gebeliğin yerleşip geliştiği ve gebelik oluşmadığı takdirde adet kanı ile atılan iç zar, ortada kas tabakası ve dıştaki zardan oluşur. Ortalama 50-80 gramdır, gebelikte bin grama kadar çıkar. Tüpler: Rahmin üstünden çıkan sağ ve solda 2 adet boru şeklindeki yapılardır. Halk arasında döl kanalları olarak da bilinir. Serbest uçları yumurtalıklara yakındır. Yumurtalıklar tarafından atılan yumurtayı yakalar. Yumurta ve sperm tüplerde karşılaşır ve döllenme burada olur. Daha sonra tüpler, döllenmiş yumurtayı rahim içine taşır.