Anatomik olarak kadını tanımak, hastalığın teşhisini koymak için ilk adımdır. Dişilerin üreme organı iç ve dış olmak üzere 2 bölüme ayrılır.
Kadın hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgili konulara başlamadan önce, "Kadın anatomisi nasıldır", "Adet nasıl görülür", "Hangi hormonlar nasıl görev yapar" gibi soruların cevaplarını vermek gerekiyor. Genital sistem, kadında üreme fonksiyonuna etki eden organları içeren anatomik yapılardır. Genital organları iç ve dış olarak 2 bölümde inceleyebiliriz.
VULVA NEDİR? Dış genital organlara topluca "vulva" adı verilir. Vulva'nın üst sınırını, kabarıklık olan pubis tepesi, yanlarda sınırı büyük dudaklar ve altta anüs oluşturur. Dış genital organlar, büyük dudaklar, küçük dudaklar, vajina girişi, kızlık zarı, klitoris ve idrar deliğinden oluşur.
KLİTORİS NEREDE? Vajina girişi, iç dudakların devamında yer alır. Vajina girişi etrafında ilişki sırasında vajinanın kayganlığını sağlayan salgı bezleri bulunur. Bu bezlerdeki kist, sık rastlanan problemlerdendir. Klitoris de erkekte penisin karşılığı olan ve sertleşebilme özelliği olan dokudur. Kan damarlarından zengindir ve kadın orgazmında rol oynar. Küçük dudakların üst birleşim yerindedir.
KAYGANLIK SALGISI Kızlık zarı ise ilk cinsel birleşme sırasında yırtıldığından zarın yapısı ile ilişkili olarak az ya da çok bir kanama meydana gelir. Ancak, bazı genç kızlarda zarın vajina duvarından yüksekliği az ve geniş olduğundan ilk ilişki sırasında yırtılma olmayabilir. Bunlarda zar doğumda yırtılır, sezaryenle doğumda hiç yırtılma olmayabilir. İdrar boşaltma deliği (üretra) ise klitorisin hemen altındadır. İdrar boşaltma kanalı, mesaneden başlar ve bu çıkış noktasında sonlanır. Üretra, kadında erkeğe göre daha kısa ve yaklaşık 4-5 cm'dir. Bu kısalık nedeniyle kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu riski daha fazladır. İdrar deliğinin yanlarında bulunan "Skene" bezleri, genital bölgenin kurumasını önler ve cinsel ilişkide kayganlaşmayı sağlar.