Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre meme kanseri kadınlarda ölüm nedenleri arasında akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer alıyor. Türkiye'de her yıl 30 bin kadının meme kanserine yakalandığı tahmin ediliyor. Uzmanlar, bu durumun değişmesi için erken teşhisin önemine dikkat çekiyor....
Meme kanseri hakkında bir çok bilginin var olmasına karşın bu hastalığın kesin nedeni halen bilinmemekte ve oluşumu engellenememektedir. Teknolojideki ilerlemelerle birlikte görüntüleme yöntemlerinin gelişmesi, cerrahi aletlerin ve tekniklerin ilerlemesi, genetik bilimindeki devrim ile meme kanserinin tanısını erken bir evrede koymak mümkündür.
ABD'DE HER 8 KADINDAN 1'İ KANSER Erken konulan tanı, hastalığın tedavisinde önemli rol oynar. Yine de Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre meme kanseri halen kadınların ölüm nedenleri arasında akciğer kanserinden sonra ikinci sırayı tutmaya devam etmekte, dünya geneline bakıldığında meme kanseri nedeniyle kadınların hayatını kaybetme oranında bir iyileşme sağlanamamaktadır. Bunun da en önemli nedeni, halen erken evrede hastalığın tanısını koymadaki yetersizlik olarak kabul edilmektedir. Ancak tıptaki gelişmelere paralel olarak meme kanserine yakalanan hastaların kaliteli yaşam süreleri uzatılmıştır. Dünyada her 3 dakikada 1 kadına, meme kanseri tanısı koyuluyor. Günümüzde ABD'de sekiz kadından biri meme kanserine yakalanırken, olarak görülüyor. Türkiye'de ise her yıl 30 bin kadının meme kanserine yakalandığı tahmin ediliyor.
ALKOL ALIMI TETİKLİYOR Son günlerde hastalıkla ilgili yaşanan en kötü değişim, yakalanma yaşının günden güne düşmesi... Hormonal dengeler bozuldukça, küçük yaşlardan itibaren radyasyona maruz kalınmışsa, sık aralıklarla röntgen kontrolleri yapılmak zorunda kalınmışsa, alkol alımı fazlaysa, kişi şişmansa, küçük yaşlardan itibaren meme kontrollerine başlaması gerekiyor. Meme kanserine yakalanma yaşı düşüyor ama tıpta kaydedilen gelişmeler, erken tanı olanakları, ölüm oranları da sevindirici ölçüde düşürüyor. Hava kirliliği, yetersiz beslenme, fast-food yiyeceklerin daha çok tüketilmesi, alkol, sigara, şişmanlık, doğum yapmamış olmak, stres, Bütün bunlara bir de genetik yatkınlık eklendiğinde, meme kanserine yakalanma riski artıyor. Meme kanseri birçok ülkede, kadınların korkulu sağlık sorunu olma özelliği taşıyor.
Çamlıca Medicana Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Babek Tabandeh anlatıyor...