Başbakan rotayı çizdi: "Ne olursa olsun yola devam, 2009'un Mart ayında genel seçim..." Erdoğan, beklenen konuşmasını TBMM Grup Toplantısı'nda yaptı ve "AK Parti'nin kapatılmasını değil, Türkiye'nin geleceğini konuştuk" dedi. Üslubu yumuşaktı, sağduyu arayışlarına ışık yaktı. Hükümetin önemli konularda işine devam edeceği mesajı verdi. Alınan kararların can damarı şu: AK Parti, kapatılmamak için referanduma gitmeyecek. Anayasa değişikliğini anlaşma olursa gündeme getirecek. Olmazsa Allah kerim. Genel seçime gidiş... Hükümet, gerilimden uzakta, hiçbir şey olmamış gibi göreve devam edecek ve yeni seçimlere hazırlanacak.
Siyasi aktörler Rotayı gösterecek davranışlar: Türkiye'de siyaset kurumunun aktörleri ve onları etkileyen kuruluşlar kim? Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli. Siyasi aktörleri etkileyen kuruluşlar: Türk Silahlı Kuvvetleri, yargı (Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay). Etkin sivil toplum kuruluşları: TOBB, TESK, Türk-İş, TİSK, Kamu-Sen, Hakİş, TÜSİAD, MÜSİAD, medya. Siyasi aktörlerin nabzı alınacak. Ama ümit yok. Başbakan, siyasi aktörlerle arayış içine girileceğini bildirdi. Gül ve Toptan da sivil arayışlarda "arabuluculuk) yapabilir. MHP ne yapar? TCK 301 değişikliği, ipleri daha çok gerecek. MHP'den destek artık zor. CHP ne yapar? Baykal, demokratikleşmeye "Evet" dese bile AKP'nin kapatılmasını engelleyecek çalışmalara "Evet" demez. Tablo ortada. Bunlar birinci kuşak işler. Erdoğan, ağırlığı ikinci ve üçüncü kuşağa verecek.
İkinci kuşak Anayasa Mahkemesi'nde ikinci kuşak işler yürüyecek. Manifesto gibi savunma yapılacak. Avrupa Birliği atakları artacak. Savunmada söylenecekler ve Avrupa Birliği temasları sonucu, Anayasa Mahkemesi üyelerini etkileme ve sonucu farklı kılma şansı denenecek. Amaç, partinin kapatılmamasını sağlamak ve Erdoğan'a yasak gelmesine engel olmak. Ama "Kazanan Türkiye olsun, bizim kaybetmemiz önemli değil" kampanyasına da devam edilecek.
Üçüncü kuşak Kapatılma kararı çıktı. AK Parti kurmayları buna da hazır. Erdoğan mesajı verdi. "Partinin geleceğini değil, Türkiye'nin geleceğini konuştuk" dedi. Kapatılmaya sert karşılık verilmeyecek. AK Parti, bu kuşak üzerinde önemle durdu. Yeni parti kurma, yerel seçim, artı yasaklılar için ara seçim ve yerel seçim ile genel seçimi birlikte yapma formülleri değerlendirildi.
Ağırlık genel seçim Üçüncü kuşak üzerinde duran kurmaylar, 2009'da genel ve yerel seçimi beraber yapma arzusunda. Erdoğan, 2009'un Mart ayına kadar devamlı yurt içi geziler yapacak. Yüzde 60 oy alınırsa, güven oylamasını millet yapmış olacak. Kapatılmış, yasaklanmış AKP'nin 2009'un Mart ayında devleşmesi planlanıyor. "81 ilde milletvekili çıkartmak, İzmir, Diyarbakır, Çankaya seçimlerini kazanmak" en parlak sonuçlar... Genel seçim ile yerel seçimi birleştiren bu seçimi AKP veya yeni parti kazanırsa, Anayasa değişikliğini daha rahat yapma şansı doğacak. Hedef, üçüncü seçimi kazanmak. Bu seçim alınırsa, "her şey yoluna girecek"...