Yıllar önce 'Her şey 1 milyona' adlı mağazalarda başlayan Uzakdoğu mallarının serüveni tehlikeli boyuta ulaştı. Ucuz ürünler çarşı-pazarı istila etti; birçok sektör batma noktasında.
Türkiye'deki çok sayıda sektör başta Çin olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinden gelen ucuz ithal ürünlerin kıskacında. Çoğu tüketim malı birçok ürünün ithalatını, neredeyse artık tek başına Uzakdoğu ülkelerinden yapan Türkiye'nin çarşı-pazarında tam anlamıyla bir istila yaşanıyor.
OYUNCAKTA BİTTİK! Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) yaptığı araştırmada, önemli bir fiyat avantajı yakalayan Uzakdoğu ülkelerinden Türkiye'ye yapılan ithalatın, son 5 yılda 5'e katlandığı belirtildi. 2002 yılında 3.6 milyar dolar olan Çin, Tayland, Tayvan, Malezya, Endonezya ve Güney Kore'den yapılan toplam ithalat 2007'de 23.3 milyar dolara kadar yükseldi. Türkiye'nin bavul, çanta ve diğer saraciye ürünleri ithalatının miktar olarak yüzde 93.4'ünün, değer olarak da yüzde 81.9'unun bu ülkelerden gerçekleştirildiği vurgulanan araştırmada, oyuncak üretimi tümüyle duran Türkiye'nin, oyuncak piyasasının tamamının Uzakdoğulu üreticilerin kontrolüne geçtiği kaydedildi.
FABRİKALAR KAPANIYOR Araştırmayı değerlendiren ATO Başkanı Sinan Aygün, "Uzakdoğu'nun ucuz ürünleri birçok sektörü çökertti. Birçoğunu da yakında çökertecek" dedi. Aygün, Uzakdoğu'dan gelip Türk limanlarına mal indiren her bir geminin bir fabrikanın kapanmasına, 200 kişinin işsiz kalmasına yol açtığını ifade etti.