Düne kadar botoks mucizesine inananlar bugün kuşkuyla bakıyor... Yöntemin gerçekten beyne zarar verip vermediğini işin uzmanlarına sorduk.
Dünyada milyonlarca kişinin yaptırdığı botox'la ilgili son gelişmeler büyük yankı uyandırdı. ABD'li bilimadamlarının "Yüze yapılan botoks beyine gidiyor. Botox maddesi, sinir hücreleri arasındaki bağlantıyı zedeleyip, sinir sistemine ve beyin işlevlerine zarar veriyor" açıklaması endişe ve korkuya yol açtı. Çalışma fareler üzerinde gerçekleştirildi ve yüzlerine botox maddesi enjekte edilen farelerin beyinleri incelendi. İncelemelerde de beyin dokusunda botox'a rastlandı.
YÖNTEM NASIL İŞLİYOR? Botox, 'Botulinum Tipp A toksini' besin zehirlenmelerine yol açan bir bakterinin azaltılmış ve saflaştırılmış toksinini içeriyor. Botox (Botulinum toksini), Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir toksindir. Botoks, sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyip, sinirler ile sinirlerin ulaştığı organlar arasındaki iletimi durdurarak etkisini gösterir. Sinir iletiminin durması, sinirin ulaştığı organın işlevlerinin azalmasını ya da tamamen kaybolmasını sağlar. Botoks'un etki mekanizmasından tıpta birçok alanda yararlanılmaktadır. Plastik cerrahi alanında ise mimik kaslarının hareketleri ile ortaya çıkan yüzdeki çizgilenmeleri azaltmak ve aşırı terleyen bölgelerdeki terlemeyi azaltmak amacı ile kullanılır.
GEBELİKTE SAKINCALI Mimik kaslarının yıllar boyunca çalışması, üzerini örten deri üzerindeki kıvrımları belirgin hale getirir ve böylece yüzdeki dinamik çizgilenmeler ortaya çıkar. En sık ortaya çıkan dinamik çizgiler, alın, kaşlar arası, göz kenarları ve ağız çevresinde görülür. Alın ve göz kenarlarındaki çizgiler kişiye daha yaşlı bir görünüm, kaşlar arasındaki çizgiler ise kişiye çatık kaşlı, kızgın bir bakış ifadesi verir. Mimik kaslarına botoks uygulanarak bu kasların hareketleri zayıflatılabilir, kas hareketlerindeki azalma, üzerindeki derinin, kas hareketleri ile katlanmasını ve katlanmaya bağlı çizgilenmeyi de azaltır. Bu şekilde yaşlı ve kızgın olarak görünen yüz ifadesinde de belirgin bir düzelme sağlanır. Botoks, ter bezlerine uygulandığında, ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletim de durdurularak ter bezlerinin çalışması azaltılabilir. Uygulama sonrası geçici bir şişlik, morarma, nadiren de geçici olarak göz kapağında düşüklük yapabilir. Botoks'un gebelik ve emzirme döneminde zararlı bir etkisinin olup olmadığı henüz tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle gebelik ve emzirme döneminde botox uygulamalarının yapılmaması önerilir. Sinirkas sistemine ait hastalığı olan kişilerde (Eaton- Lambert sendromu, myastenia gravis gibi) uygulanmamalıdır
HASTALIKLARDA DA ETKİLİ OLUYOR Botox tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de estetik amaçlı, yani kırışıklıkların tedavisinde olduğu gibi başta migren olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor. Ancak yaşanan son gelişmeler botoks mucizesine kuşkuyla bakılmasına yol açtı. Akıllardaki soru işaretlerini yok etmek üzere botoks uygulamasını işin uzmanlarına sorduk.