Yaz kapıda; kadın, erkek herkesi bir zayıflama telaşı aldı gidiyor. İnsanların ellerinde çeşit çeşit diyet reçeteleri dolaşıyor ama hangisi ne kadar sağlıklı bu tam bir muamma
Benim size en büyük önerim, eğer bir doktor kontrolünde değil de kendi kendinize zayıflamaya çalışıyorsanız, haftada bir kilodan fazla vermemeniz ve şu yanlışları yapmamanız:
ÖĞÜN ATLAMAYIN! Unutmayın, sizin kâr sayıp atladığınız her öğünde, savunma mekanizması olarak, beyniniz tüm organlarınıza kıtlık sinyalleri gönderecek ve tüm organ sistemleriniz yavaşlayacak. Metabolizmanızdaki bu yavaşlama yanında, yine kıtlık sinyalleri alan başta yağ hücreleriniz olmak üzere depo organlarınız, depolamaya hazır halde bekler duruma geçecek. Bedenin o zaman diliminde karşılanmayan yakıt ve enerji ihtiyacı birkaç saat sonra aşırı açlık hissi duymanıza sebep olacak ve sonuç olarak, ya iradenizle boğuşup sinir hastası olacaksınız ya da aşırı ve kontrolsüz yemek yemeye başlayacaksınız.
HASTALIK NEDENİ... Birçok kadının birçok kez yaptığı büyük yanlışlardan biridir bu, özellikle fazla yiyerek ipin ucunu kaçırdığımız hafta sonları ardından pazartesileri hiçbir şey yemeyerek kendimizi cezalandırırız adeta ama çok önemli bir püf noktasını gözden kaçırırız, o da şu: Bedenimiz yaşam için gerekli temel besinlerden, enerji ve yakıttan yoksun kalınca savunma durumuna geçer ve tüm organlarımızın çalışmasını yavaşlatır, metabolizma hızı yavaşlar, yani uzun vadede kilo almaya zemin hazırlamış oluruz. Ayrıca kas ve su kaybı olur.
Her insanın, yaş grubuna, cinsiyetine ve hayatta içinde bulunduğu sosyal ve bedensel döneme göre kalori ihtiyacı değişir. Her dönemde almanız gereken minimum bir kalori miktarı vardır ve eğer bunun altına inerseniz, metabolizmanız yavaşlar. Yağ yanında su ve kas kaybı da başlar ki bu çok tehlikeli olabilecek bir durumdur. Hayata karşı isteksizlik, kronik yorgunluk, algıda ve hafızada zayıflama, değişken ruh hali, hatta depresyon baş gösterebilir.
PROTEİN ÖNEMLİ Atkins diyeti gibi bazı diyetler size kilo vermeniz için yalnızca protein almanızı salık verirler, diğer bir grup ise proteinlerle karbonhidratları bir arada almamanızı öğütler. Bunlar tamamen sağlıksız, üstelik doğaya aykırı uygulamalardır, birçok gıdanın doğal yapısında zaten karbonhidrat ve protein bir arada bulunur. Örneğin, kuru fasülye, nohut, bezelye, maş fasülyesi, börülce, bulgur, hatta tavuk eti ve daha niceleri... Yalnızca protein alırsanız, temel enerji kaynağınız olan karbonhidratları alamadığınız için enerjiniz düşer, tek enerji kaynağı karbonhidrat olan, yağları ve proteinleri kullanamayan beyin fonksiyonlarınız yavaşlar, konsantrasyon bozukluğu, değişken ruh hali, hafıza bozuklukları ve depresyona meyil durumları ortaya çıkar.
TEK BAŞINA OLMAZ Daha az yaygın olsa da yalnızca karbonhidrat alımını destekleyen diyet programları da mevcuttur. Böyle bir program en basitinden; sık sık açlık duygusu hissetmenizi ve dolayısıyla kilo vermeyi başaramamanızı sağlayabilir, üstelik bu durum psikolojinizi de bozabilir. Bu tip diyetlerde en sık karşılaşılan sorun bitkinliktir. Saç dökülmesi, cildinizde ve tırnaklarınızda bozulma sorunlarıyla da karşı karşıya kalabilirsiniz. Sağlıklı bir yaşam için, sağlıklı beslenip, spor yapın.