Alerjilerden olumsuz etkilenen organlardan biri de göz. Ailesi genetik olarak alerjiye yatkın kişilerde bu duruma daha sık rastlanıyor. En önemli belirtileri ise kaşıntı, kızarıklık ve sulanma.
Çamlıca Medicana Hastanesi'nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Arda Kayman Güveli, bahar alerjisinin herkeste görülebildiğini söylüyor. Güveli , bu aylarda ortaya çıkan toza, polene, çim kokusuna ya da mantara karşı bazı insanlarda aşırı bir duyarlılık oluştuğunun da altını çiziyor. Bahar alerjisi bütün vücudu etkilediği gibi gözü de etkiliyor. Gözlerdeki en önemli belirti kaşıntı, kızarıklık ve sulanma... Bu durum herkeste görülebilir ama ailesi genetik olarak alerjiye yatkın kişilerde daha sık rastlanıyor. Gözü etkileyen alerjilerin değişik tipleri var. Bunlardan bir tanesi "akut mevsimsel alerjisi". Her bahar ayında görülebilen, bahar aylarından sonra ortadan kaybolan bir hastalıktır. Göz alerjilerinin bazı tipleri ise şiddetli seyrediyor. Bu alerjiler çoğunlukla 5-20 yaşlarında başlıyor. Çocuk büyüyünce ise ortadan kalkabiliyor.
İLAÇLA TEDAVİ EDİLEBİLİYOR Aşırı duyarlı kişilerin elbette bahar aylarında eve kapanmalarına gerek yok. Alınabilecek birtakım önlemler var. Aslında alerjiye yakalanmamak için alerjiye yol açan alerjenle karşılaşmamak gerekir. Ancak bazen bu engellenemeyebiliyor. Bahar alerjisi tedavisi için artık çok gelişmiş ilaçlar kullanılıyor. Ancak kortizonlu damlalar gözde katarakt, göz tansiyonu gibi sorunlara yol açabiliyor. Dolayısıyla bu alerji ilaçları hastaya uzun süre kullandırılmıyor. Bunların yerine hastaya suni gözyaşı damlaları tavsiye ediliyor. Bu damlalar gözde mekanik bir yıkama etkisi yapıyor. Hem de gözde oluşabilecek batma, kaşınma, sulanma gibi şikayetleri azaltabiliyor. Antihistaminik ve mast hücre sabitleyici damlalar, dekonjesdanlar ise kullanılan diğer ilaçlar arasında... Alerji testleriyle alerjiye yol açan alerjenler bulunduysa, aşı tedavisi uygulanıyor. Ama alerjeni bulmak birçok nedene bağlı olduğu için çok kolay olmuyor. Bazı kişilerin birkaç şeye karşı alerjisinin olması söz konusu... Bu durumda alerji aşıları etki sağlamıyor.