Özellikle bahar aylarında alerjilerin görülme sıklığı artıyor...
***
Bahar nezlesi astıma dönüşüyor!
Özellikle bahar aylarında alerjilerin görülme sıklığı artıyor. Bahar nezlesine sahip olan herkes, hastalığın astıma çevirmemesi için hemen doktora başvurmalıdır.
Bahar alerjisinden kastedilen bahar nezlesidir. Bahar ayları ağaçların, bitkilerin polenizasyon dönemidir. Polen, bitkilerin erkek üreme organıdır ve bunlar Nisan ayıyla birlikte rüzgarın da etkisiyle geniş alanlara yayılır. Alerjik bünyeye sahip kişilerde de hassas oldukları için bahar nezlesi görülebilir. Bahar nezlesi herkesi etkilemez. Polene karşı bünyenin alerji geliştirmiş olması gerekir.
NİSAN-MAYIS'TA ORTAYA ÇIKIYOR
Bitkiler polenizasyon yaptığında polenler etrafa saçılır. Polenler büyük alerjenlerdir. Çapları büyük değildir ama burnun içine, mukozaya yapışırlar. Burunda süzülürken iç yüzeye yapışıp kalırlar. Alerjik kişilerin burunlarında alerjik bir reaksiyon meydana gelir. Bu, mikrobik olmayan bir iltihaptır. Burun kaşıntısı, hapşırma, öksürük, akıntı, tıkanıklık, geniz akıntısı, boğazda gıcık hissi gibi şikayetler ortaya çıkar. Polen alerjisi bulunan kişilerde, polen dönemi hariç herhangi bir sorun ortaya çıkmaz. Nisan-Mayıs aylarında hastanın şikayetleri başlar. Sonra hafifler ve tamamen ortadan kaybolur.
YÜZDE 10-20...
Polen alerjisi olan insan sayısı toplumun yüzde 10-20'si arasındadır. Bahar nezlesinden çok alerjik rinit deyimi kullanılır. Medicana Hastanesi uzmanları, alerjik rinitlerin polen gibi mevsimsel değişiklikler gösteren alerjenlere bağlı olarak ortaya çıktığını, bir de tüm yıl boyunca devam eden alerjik rinitler olduğunu, bunların da ev içi alerjileriyle kendisini gösterdiğini belirtiyor. Bu devamlılık gösteren alerjilere de 'perinneal' alerjik rinit deniliyor. 3