Uzmanların gebelik elde edilmeyen durumlarda başvurduğu ilk yöntem aşılama. Bunun için kadının tüplerinin açık olması yeterli.
Çocuğu olmayan bir kadın hasta geldiğinde, önce rahim filmi çekiliyor ve hormonlarına bakılıyor. Gerek tıbbi gerekse cerrahi yoldan düzeltilebilecek bir problem varsa önce bunlar düzeltilip hasta evine yollanıyor. Hastanın yaşına göre bekleme süresi değişse de bu süreç ameliyattan sonra ortalama 1 yıldır... Eğer hasta 1 yıl içerisinde gebe kalırsa sorun yoktur. Ancak kalamazsa o zaman iki alternatif ortaya çıkar. Biri aşılama diğeri ise tüp bebektir. Hastanın aşılamadan fayda görebilmesi için kadının tüplerinin açık, erkeğin ise yıkama sonrası hareketli sperm sayısının 5 milyondan fazla olması gerekmektedir. Eğer hasta aşılama yönteminden yararlanabilecek durumda ise mutlaka önce aşılama yöntemi uygulanmaktadır. Ne zaman alternatifler tükenirse o zaman tüp bebek yöntemine geçilir.
3 KEZ DENENMELİ Aşılama yönteminde tüp bebekte kullanılan ilaçlar kullanılmaktadır. Buradaki amaç hastanın tek bir tane yumurta oluşturmasıdır. Yumurta belirli bir büyüklüğe geldiği zaman, yumurta çatlatıcı bir iğne yapılır ve erkekten alınan sperm belirli işlemlerden geçirildikten sonra içerisinde en hareketli olanları rahim içerisine yerleştirilir. Bu yapılanlardan 2 hafta sonra hastaya gebelik testi yapılır. Eğer 3 kez aşılama yapılmasına rağmen hastada gebelik elde edilmezse; artık hastayı aşılamalarla oyalamamak ve tüp bebek programına almak lazım. Aşılama yönteminde hem yaş faktörü hem de evlilik süresi önemlidir. Evli olan bir çift 7 yıl süreyle çocuk sahibi olamamışsa aşılama yöntemini bu durumda düşünmüyoruz. Ancak hasta SGK'dan (Sosyal Güvenlik Kurumu) yararlanmak istiyorsa, 38 yaşına kadar olan süre içerisinde hastaya aşılama yapılabilir. Ama bize sorulacak olursak 7 yılın üzerindeki evliliklerde aşılama yöntemi başarılı olunmaktadır.
40 YAŞ SONRASI RİSKLİ Bu yöntemde yaş önemli olduğu gibi kısırlık sebebi, sperm kalitesi, kısırlığın süresi ve yumurtlamayı uyarmak için kullanılan ilaçlar da gebelik durumunu etkiler. Gebelik oranları 35 yaş altında iyi iken 40 yaş üzerinde oldukça düşüktür.