Küresel ısınma, dar gelirlinin son kalesi olan bulguru da yıktı. Buğday üretimi düştü. Gariban ailelerin temel besin kaynağı bulgurun fiyatı, son 1 yılda yüzde 120 arttı. 1 yıl önce kilosu 65 YKr'ye satılan bulgurun fiyatı, 1.45 YTL'ye çıktı. Kötü haber bununla da bitmedi. Bu yıl da kuraklık olursa, Ağustos'ta bulgura yine zam gelecek.
***
Bulgur pilavının tadı damakta kaldı
Dargelirli sofralarının baş tacı olan bulgur, son 1 yılda yüzde 120'ye yakın oranda zamlandı; fiyatıyla rakibi pirinci yakaladı....
Gıda fiyatlarını tırmandıran kuraklık, dargelirlinin sofrasının baştacı bulguru da vurdu. Bulgurun fiyatı, buğdaydaki fiyat artışına paralel olarak, pirinci yakaladı. Reis Gıda Başkanı Mehmet Reis, kuraklıkla birlikte bulgur, un ve pirinç fiyatlarının son bir yılda yüzde 60 ile yüzde 120 arasında arttığını söyledi. Bulgurdaki artışın pirinç fiyatlarını da tetiklediğini belirten Reis, şunları kaydetti: "Toptanda geçen sene martta, 0.65 YKr olan bulgur bugün 1.45 YTL'ye satılıyor. Baldo pirinç ise, aynı dönemde 1.90'dan, 2.90 YTL'ye çıktı. Mısır pirinci de 0.95'ten 1.50 YTL'ye yükseldi. Artık dargelirlinin yiyebileceği, ucuz ürün diye bir şey kalmadı."
'VATANDAŞIN KEBABI HALİNE GELDİ'
Konya Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü de, dünyada buğdayın tonunun 200'den 500 dolara fırladığını vurguladı. Anadolu'nun her yerinde dargelirli ailelerin tükettiği bulgurun fiyatının, makarnalık buğdaydaki artışa paralel yükseldiğini dile getiren Çöklü, "Fakir yemeği bulgur pilavı, vatandaşın artık kebabı haline geldi" dedi. Çöklü, bulgurun, daha lüks olarak görülen pirincin fiyatını yakaladığını sözlerine ekledi.