Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, AKP hakkında açılan kapatma davasına yönelik kararın 6 ay içinde çıkacağını açıkladı. Yani Eylül ayında Türkiye'nin geleceğine ilişkin tablo da ortaya çıkmış olacak. AKP beyin takımında kapatılma endişesi yok. Velev ki AKP kapatıldı. Ne olacağı belli. "Yeni parti kurulur, yeni Genel Başkan seçilir, Başbakan olur, yerel seçime girilir. Yüzde 70 oy alınır." AKP'yi esas düşündüren, partiye hayat veren, güç veren 3 önemli ismin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Bülent Arınç'ın yasaklı hale gelmesi. Irak operasyonu sona erince Genelkurmay Başkanlığı bir açıklama yapmıştı. Burada "kalpgah" kelimesi kullanıldı. İddianamede siyaset yasağı istenen isimlere bakınca, AKP'nin kalpgahının hedef alındığı görülüyor.
Cumhurbaşkanı En büyük tartışma, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ismi üzerinde yürüyecek. Hukukçular bir hukuk garabetini tartışıyor. Bir cumhurbaşkanı hakkında siyaset yasağı istemenin derin düşünceleri akla getirdiği açık. Bu istem yerine gelirse, Cumhurbaşkanı Gül'ün Çankaya'dan inip AKP'nin başına geçmesi engellenmiş oluyor. Senaryolar arka arkaya gündeme geliyor ve gelmeye devam edecek. AKP beyin takımı, Anayasa Mahkemesi'nin dosyayı iade etmesi veya kapatma kararı çıkması halinde, oylarının artacağına emin. Önemli olan, kapatılma sonrası ne olacağı? Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın karar için süre vermesinin üzerinde önemle durmak lazım. Bu süre içinde neler yapılabilir? AKP'de siyaset yasağı istenenlere bakınca, tablo şöyle ortaya çıkıyor: TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay bir dönem için hayati isimler. Çankaya'da Cumhurbaşkanı Gül olacak. AKP'nin devamı olacak yeni partide, bu isimler davayı sürükler, iktidarı devam ettirir.
TBMM Başkanı Erdoğan, grubunu topladı. Duygusal konuşmalar yapıldı. Daha sonra Erdoğan, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Bülent Arınç'la baş başa birer görüşme yaptı. Bu kritik dönemde Erdoğan'ın en büyük yardımcıları Toptan, Arınç ve Çiçek olacaktır. Refah Partisi ve Fazilet Partisi'nin kapatılmasından sonra Bülent Arınç, Abdullah Gül, Tayyip Erdoğan ve Abdüllatif Şener baş başa vermiş ve geleceği planlamışlardı. Önemli günler 2008'in Ekim ayına kadar Başbakan Erdoğan'ın yapacağı önemli işler olacak. Yeni Anayasa'nın çıkartılması öne alınabilir ve AB adımları süratle atılabilir. Çünkü yeni Anayasa birçok sıkıntıyı giderecek yeni imkanlar sağlayacaktır. Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş biçimi, Cumhuriyet başsavcısının yetkileri, parti kapatmayı engelleyecek zemin, YÖK düzenlemeleri gibi temel konulara açıklık getirilecek. Başbakan Erdoğan, FP kapatma davasından sonra yanlış yolu görüp yeni bir yola geçebilmeyi bilen, başaran bir devlet ve siyaset adamıdır. Erbakan'ın hatalarını gördü, bir çizgiyi terk etti. AKP'yi kurdu. Başbakan Erdoğan, yine bir balans ayarı yaparak yola devamı sağlayacaktır.