Kısırlık kabus değildir! Uzmanlar, 'Tedavide önemli olan, kadının rahminin bulunması ve erkeğin az da olsa sperme sahip olması' diyor.
Eğer kadının rahminde doğuştan gelen bir anormallik varsa, (Çift rahim veya rahmin içinde bir perde olabilir), bunun ameliyatla iyileştirilmesi mümkündür. Ancak bazı durumlarda doğuştan hiç rahmi olmayan kadınlar olabiliyor. Kısırlık tedavisinde önemli olan, kadının bir rahminin olması ve erkeğin de az da olsa sperminin bulunmasıdır. Rahmi olan her kadın, gebe kalabilir. Ancak yumurtası olmayan kadının hamile kalması ülkemizde yasak. Çünkü Türkiye'de yumurta bağışı yapılmamaktadır. Kıbrıs veya Avrupa ülkelerinden yumurta satın alarak hasta hamile kalabilir. Ayrıca spermin de bağışı mümkündür, önemli olan yukarıda belirttiğimiz gibi hastanın bir rahminin olmasıdır.
YÜZDE 50 HAREKETLİLİK ŞART Erkek kısırlığında, sperm sayılarında azlık olması lazım ki kısırlık teşhisi konulabilsin. Bunun da normal değerleri, 1 litrede 20 milyon spermdir. Ayrıca hareketlilik oranının yüzde 50'nin üzerinde olması gerekir. Eğer sperm sayısı 20 milyonun altında ve hareketlilik oranı da yüzde 50'nin altında ise erkekte kısıklık tedavisi yoluna gidilir.
ETKİLEYEN FAKTÖRLER... Diğer nedenler arasında ise genetiklik (birkaç kardeşte benzer sorunların olması, ailede küçük yaşta ölen kardeşlerin bulunması), sık solunum yolu enfeksiyonları, koku alma kusuru, meme başlarından süt gibi beyaz bir sıvının gelmesi, şiddetli baş ağrıları, sistemik hastalıklar (şeker hastalığı) buluğ çağında geçirilen kabakuluğa bağlı oluşan testis iltihaplanması, cinsel bölgede geçirilen bir ameliyat, cinsel ilişki yoluyla bulaşan hastalıklar, sigara ve alkol kullanımı, çevresel faktörler (işyerinde veya çevrede bulunan kimyasal maddeler, zehirli ilaçlar), sıcak çalışma ortamları ve sık alınan sıcak banyolar, spermleri taşıyan kanallarda yine doğuştan gelen tıkanıklıklar, aşırı genişlemeler sayılabilir. Bunlar, sperm sayısı ve hareketliliği üzerinde olumsuz etki yaratabilir.
* * * Medicana Bahçelievler Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Tüp Bebek Ünitesi Direkt. Doç. Dr. Süha Sönmez anlatıyor...