Nerede duyarsak duyalım içimize işleyen 'İstiklal Marşı'mız 87 yıl önce, 12 Mart 1921'de Meclis'te Milli Marşımız olarak kabul edildi İstiklal Marşı, Meclis'te ilk okunduğunda dakikalarca alkışlandı.
Türkiye'de bir 'Milli Marş'a duyulan ihtiyaç 1920 yılında Erkan-ı Harbiye Reisliği tarafından ortaya kondu. Erkan-ı Harbiye Dairesi, Maarif Vekaletine müracaat ederek milli azim ve imanı besleyecek bir marşın yazılmasını ordu adına teklif etti. Maarif Vekaleti 7 Kasım 1920'de basın yolu ile konu hakkında bir yarışma açıldığını duyurdu. Birinciliği kazanacak şaire 500 TL mükfat verilecekti.
PARA ÖDÜLÜ KALDIRILDI Yarışmaya 724 şiir geldi. Ama bunlardan hiçbiri beğenilmedi. Bu arada Mehmet Akif Ersoy'un bir şiir üzerinde çalıştığı etrafa yayılmıştı. Ancak Ersoy'un şiirini yarışmaya katmayacağı da söyleniyordu. Bunun sebebi yarışmaya konan ödüldü. Ersoy'un şiirini dinlemek isteyen meclis üyeleri ünlü şairin asil isteğini kırmadı ve ödülü kaldırdı. COŞKUYLA KARŞILANDI 1 Mart 1921 tarihli, Mustafa Kemal Paşa'nın başkanlık ettiği oturumda, şiirlerin okunmasına 'İstiklal Marşı' ile başlandı. Okunduğu ilk andan itibaren mecliste büyük bir coşku yaratan 'İstiklal Marşı' 12 Mart 1921 tarihindeki oturumda oylandı ve milli marşımız olarak kabul edildi.