HPV virüsünün yol açtığı 'rahim ağzı kanseri'ni önlemek elinizde. Uzun yıllar vücudunuzda taşıyabileceğiniz virüsü aşılamayla etkisiz hale getirebilirsiniz....
Son zamanlarda sıkça duyduğunuz 'rahim ağzı kanseri' aslında ortaya yeni çıkan bir kanser türü değil. Ancak HPV virüsünün neden olduğu kanseri diğer türlerden ayıran en önemli özellik aşı sayesinde önlem alınabilmesi. Şişli Belediyesi'nin düzenlediği 'Dünya Kadınlar Günü' etkinliği kapsamında bir araya geldiğimiz Jinemed Kadın Sağlığı Merkezi Jinekoloji Uzmanı DR. Meriç Karacan'a rahim ağzı kanseri ile ilgili bilinmeyenleri sorduk.
* HPV nedir? HPV 100 virüsten oluşan büyük bir aile ve cinsel yolla bulaşan bir hastalık.
* 100 farklı şekilde mi görülüyor? 100 farklı virüs var, belki de fazla. Bu virüs tiplerinin bazıları rahim ağzı kanserine daha fazla neden olurken bazıları da siğil yapma özelliğinde. Yani bazıları daha zararlı.
* Rahim ağzı kanseri yeni ortaya çıkmış bir hastalık mı? Bu virüs ile rahim ağzı kanseri arasındaki bağ aslında 1999'larda netleşti. Aradaki bağ 10 sene kadar önce ortaya çıktı. Bu virüsle kanser arasındaki ilişki tespit edildikten hemen sonra da bu virüse karşı aşı geliştirildi.
* HPV'nin neredeyse kendisiyle birlikte aşısı ortaya çıktı. Bunu neye bağlıyorsunuz? Bu tıbbi gelişmenin tek nedeni teknolojideki gelişme. Artık bir virüse karşı aşı elde etmek daha kolay hale geldi.
* Rahim ağzı kanseri son 2 yılda çok fazla gündeme geldi... Kadınlara her zaman 'Düzenli olarak jinekoloğa gidin' diyorduk. Pap smear yani vajinal smear yaptırmalarını söylüyorduk. Bunun nedeni de rahim ağzı kanserinin erken teşhis edilmesi ve ya önlenmesiydi. Çünkü rahim ağzı dışarıya açık bir bölgedir ve oradan alınan bir sıvı hemen teşhisi sağlar. Ama ne zaman ki bu virüsle kesinleşti, o zaman daha çok konuşmaya başladık. 'Kansere neden olan bir mikrop bulundu' lafı çok önemli.
HEMEN EŞLERİNİZİ SUÇLAMAYIN! * HPV sadece cinsel yolla mı bulaşıyor? Cinsel yolla bulaşıyor ama çok nadiren spa'- dan ve havuzdan bulaştığı ile ilgili bilgiler de mevcut.
* Cinsel yolla bulaştıktan sonra ne kadar sürede şikayete neden oluyor? Bu süre tam olarak bilinmiyor. Yıllar önce alınan bir virüs, yıllar sonra ortaya çıkabiliyor. Onun için kesin bir süre vermek mümkün değil bu konuda.
* Yani kadınlar direkt olarak eşlerini suçlamasınlar... Çok doğru! Başka bir yerden hem de çok uzun yıllar evvel almış olabilirler. Hatta annenin doğum kanalından geçerken anneden bile alınmış olabilir. Bu virüsü alan her kadında hastalık ortaya çıkacak diye bir şart da yok. Virüsün aldıktan sonra uzun seneler hiçbir hastalık gözükmeyebilir. Siğil dediğimiz şikayetler ortaya çıkabilir.
* Aşı takvimi nasıl olmalı? Aşıyı daha ziyade cinsel aktiviteye başlamadan yaptırmakta yarar var. Dolayısıyla aslında ideal yaş aralığı 15-30...
* İleriki yaşlarda aşılama yapılabilir mi? Tabii yapılabilir. Sonuçta firmalar 40 yaşına kadar aşıyı öneriyor. Sonuçta bir korumadır ve 40 yaşındaki bir bayan da risk altında olabilir.