Ankara'da değişen siyasi dengeler
Kuzey Irak kara harekatından sonra, Ankara'da siyasi dengelerin değiştiği vurgulanıyor. Aslında siyasi dengeler, 22 Temmuz 2007 seçimlerinden sonra değişti. Bu olayın somut sonuçları, kara harekatı ile ortaya çıktı. 2007'de, AKP yüzde 47 oyla 2. kez seçimi kazandı. Cumhurbaşkanlığı'na Abdullah Gül'ü çıkarttı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ve türban olayında, MHP'nin tavrı, siyasi dengeleri zaten sarstı. Meclis'te etkisi olan 5 parti: AKP, CHP, MHP, DTP ve DSP. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurnay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay ve Danıştay başkanları...
Yeni denge Bu tablo içinde, siyasi denge 22 Temmuz 2007 genel seçimlerine göre yeni şekil aldı. 3 ana eksen oluştu: 1) Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt arasında ilişki, 2) Ana muhalefet partisi, CHP Genel Başkanı Baykal ile Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt arasındaki ilişki, 3) Meclis'in kilit partisi, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt arasındaki ilişki...
Kara harekatı Gül'ün seçimi sonrası, üçlü denge durum değerlendirmesi yaptı, türban olayında saflarını belirledi. Kara harekatında üçlü denge ses getirmeye başladı. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı aynı denge içine girdi. CHP ve MHP, yeni siyasi denge sonucu, bu beraberliğin muhtemel gelişmelerine göre tavrını koydu. Başbakan ile Genelkurmay Başkanı'nın aynı noktadan harekata sahip çıkması, yeni siyasi dengenin şifresini veriyor.
Analiz Erdoğan-Büyükanıt dengesi nasıl oldu? Kara harekatı kadar, siyasi dehlizlerde ve stratejik kuruluşlarda bu dengenin oluşumu da konuşuldu. Cumhurbaşkanı Gül seçildi, başkomutan belli oldu. Büyükanıt ve kurmay heyeti bunu değerlendirdi. AKP, seçim sonucunda bir kitle partisi olduğunu gösterdi. Yeni merkez sağ gerçeğini ortaya çıkarttı. Muhafazakar kitle partisi, Anadolu sermayesini, Anadolu burjuvazisinin iktidarını gösterir. Böyle bir burjuvazi sınıfı, bir iktidar sınıfı, esnaftan işadamına dönüş, yeni ittifakları oluşturacaktı. Ve oluşturdu. En güçlü ittifak elbette Türk Silahlı Kuvvetleri ile olacaktı. İşte bu durum, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ile yeni siyasi dengeyi ortaya çıkarttı. Bu tabloyu, aynı zamanda ilim adamı olan Doç. Baykal ve Doç.Bahçeli de gördü.
Ne olacak? Türban konusunda Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar ve yeni Anayasa metninin çıkış biçimi yeni siyasi dengenin kaderini belirleyecek. Yani, yargı gücü bu dengeleri sarsabilir. Yeni Anayasa metninde, askeri yargı, Yüksek Askeri Şura kararlarının temyizi gibi hassas maddeler var. Orta noktada uzlaşma süresini, yeni Anayasa belirler. Yeni Anayasa 2008 sonbaharına kaldığı için yeni siyasi denge devam edecektir. 2009 Mart ayındaki yerel seçimler, yeni siyasi dengeye yeni gelişmeler getirecektir. CHP yüzde 20'nin altında oy alırsa, Deniz Baykal yerine yeni bir ismi hazırlar. MHP yüzde 15'in altına inerse, Devlet Bahçeli karşısında bir muhalefet bulur.
|