Şeker hastalığı tanısı konulan kişilerin yarısında hipertansiyon görülür. Şeker düzeyini ve tansiyonu kontrol altında tutmak için ilaç tedavisi, egzersiz ve diyet önem taşır.
Şeker hastalığı ile birlikte seyredebilen rahatsızlıklar arasında en sık görülenler, hipertansiyon ve hiperlipidemidir. Hipertansiyon: Yeni şeker hastalığı tanısı konulan hastaların yarısında hipertansiyon ya bulunmaktadır ya da gelişecektir. Şeker hastalarında normal kişilere göre 2 kat daha fazla hipertansiyon görülmektedir. Şeker hastalığı tiplerine göre ise tip 1 (insülin gerektiren tip) şeker hastalarının yüzde 10-30'u, tip 2 (insülin gerektirmeyen tip) şeker hastalarının yüzde 30-50'sinde hipertansiyon hastalığı saptanmaktadır.
BÖBREĞE ZARAR VERİR Ayrıca hipertansiyon hastaları arasında şeker hastalığı gelişme oranı normal kişilere göre daha yüksektir. Hipertansiyon damar duvarı hastalığına bağlı gelişebileceği gibi şeker hastalığına bağlı böbrek hasarı ile de ilgili olabilmektedir. Tersi olarak da hipertansiyon şeker hastalığına bağlı gelişen uzun dönem komplikasyonları (kalp damar hastalıkları, böbrek, göz hastalıkları) daha da kötüleştirmektedir.
DİYET UYGULANMALI Bu yüzden şeker hastalarında ideal tansiyon değerleri normal kişilere göre daha düşük tutulmuştur. Sağlıklı kişilerde normal tansiyon değerleri, büyük tansiyon için 90-140 arası, küçük tansiyon için 60- 90 arasındadır. Şeker hastalarında ise büyük tansiyonun 130'un, küçük tansiyonun ise 80'in altında tutulması amaçlanır. Hem şeker düzeyini hem tansiyonu kontrol altında tutmak için sıkı bir ilaç tedavisi, diyet, tuzun kısıtlanması, egzersiz önerilir.
Medicana Çamlıca Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Yurt anlatıyor...