Bulgur, Türk mutfağında Anadolu'da önemli yeri olan besin maddelerinden biridir. Bulgur B grubu vitaminler, potasyum, demir ve fosfor açısından zengin olup kuru baklagiller ile beraber pişirildiğinde besin kalitesi daha çok artmaktadır. Bu da bizim için vazgeçilmez olmasını sağlar.
Hamilelere folik asit Lif içeriği yüksek bir besindir. Kan şeker düzeyinde çok fazla dalgalanmalara yol açmaz, bağırsak ve kalp-damar sağlığını koruyucu etki yapar. Potasyum içeriği yüksek olduğu için böbrek hastalarında kanda potasyum değerleri yükseldiğinde tüketilmemesi gerekir. Yapısında folik asit de barındırdığı için hamile kadınların tüketimi önemlidir. Folik asit, anne için önemli olduğu kadar bebeğin gelişimi için de önemlidir. Bulgur sarı ya da biraz daha esmer bir tonda renklere sahip olabilmekte, rengi açıldıkça daha çok soyma işlemi geçirdiği için besin değeri düşmektedir. "Besin kalitesi kuru baklagillerle beraber kullanıldığında daha çok artar" demiştik. Buna örnek verecek olursak; mercimek köftesi, ezogelin çorba ve müceddere akla ilk gelen yemeklerdir. Çok da lezzetli olurlar.
Faydalanın Bunun dışında bulgurdan pirincin kullanıldığı birçok yemekte faydalanılabilir. Maydanoz çorbasına çok yakışır. Ispanağı bazen pirinç yerine bulgur koyarak pişirebilirsiniz. Kısır, yine çocukların da severek tükettiği bir besindir. Besin kalitesini düşündüğümüzde bulgur, yemek kültürümüzdeki yerini unutmadan tüketmeye devam etmemiz gereken önemli bir besindir. Sağlıklı nesillerin yetişmesi için elimizde olan değerleri değerlendirmeliyiz.
Medicana Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatmagül YILMAZ