Sebzelerin çiğ ya da pişmiş olarak tüketilmesi, çok büyük bir farklılık sağlamaz. Sadece çiğ olduğu sırada su oranı biraz daha yüksek bulunduğu için kalori değeri bir miktar daha düşüktür. Ama yağda eriyen vitaminlerin vücuda alınması için yağ gerekmektedir.
Zeytinyağlılar daha sağlıklı Kaloriyi daha az alacağım diye sadece çiğ tüketmek tavsiye olunmaz. Önemli noktalardan biri de çok yüksek ısıda tüketilmemelidir. Örneğin C vitamini ısıya dayanıklı bir vitamin değildir. Çabuk bozulur. Kavurma ve kızartma işlemini tercih etmeyiz. Ağır ateşte yavaş pişirme tercih edilir. Zeytinyağlılar daha sağlıklıdır. Unutulmaması gereken, buharda pişirilse bile üzerine hafif yağ gezdirmeyi tercih ederiz. Ancak bu şekilde yağda eriyen vitaminleri vücudumuza alabiliriz. Aksi takdirde sadece o besinin posasını almış oluruz. İster çiğ ister doğru pişirme yöntemiyle pişirilmiş olsun sebzeler bağırsak sağlığının devamlılığını sağlar, kolon kanserinden korur, kabızlığı önler. Öğünde ister salata olarak ister hafif bir zeytinyağlı yemek olarak mutlaka yer almalıdır.
Medicana Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatmagül YILMAZ