Küçük yaşlarda edinilen arkadaşların çocuk üzerindeki etkileri, hayat boyu sürecek paylaşma bilincinin temelini oluşturur. İşte bu konuda önemli bazı püf noktaları....
Çocuk için arkadaş seçimi ne kadar zor ise arkadaşlıkların kopartılması da o kadar zordur. Öncelikle arkadaş seçiminde titiz olması gerekmektedir. Arkadaş seçerken bazı noktalar önemlidir: * Arkadaş yalnızca alıcı veya verici değil paylaşımcı olmalıdır. * Arkadaş, kin ve kıskançlıkla hareket etmemelidir. * Arkadaş arkadaşını zararlı alışkanlıklardan, toplum içinde küçük düşmekten korumalıdır.
Cezadan kaçınalım Okul öncesi çocuklar, ilgilerini kısa sürelerle bir konu üzerinde toplayabilirler. Bu sebeple oynayacağı oyunların ortalama süresi 5 dakikayı aşmamalıdır. Ama 5 dakikadan sonra çocuk oyunu sürdürmeyi ilgiyle istiyorsa, zaman doldu diye oyunu kesmeyelim. Onun ilgisi, bizim için en iyi ölçü olacaktır. Çocuğa bir şey öğretirken, kesinlikle cezadan kaçınalım. Öğretmeye çalıştığımız şeyi yanlış yaptı diye çocuğu azarlamak, yapacağımız en büyük yanlıştır.
Uykusunu alması önemli Uyku uyumak; yemek, içmek ve nefes almak gibi fizyolojik bir ihtiyaçtır. Uyumakla, sadece bedenimizi değil aynı zamanda zihnimizi de dinlendirmiş oluruz. * Çocuğun uyku süresi yeterli olmalı, yaşına göre en az 7-8 saat uyumalıdır. * Daha çok uyuyan daha çok dinlenir diye erkenden yatağa göndermemiz uygun olmaz. Zoraki bir dinlenme, onu sinirli yapabilir.
Beslenmeye dikkat! Çocuğumuzun zihinsel faaliyetlerde başarılı olması için beslenmesine dikkat edelim, aşırı yemekten uzak tutmaya özen gösterelim. * Beyaz şekerli ve beyaz unlu gıdaları asgariye indirelim. * Meyve ve sebzeye ağırlık verelim. * Zihin açıklığı sağlayan bal, ceviz, havuç, kuru üzüm, muz gibi gıdaları sofradan eksik etmeyelim.