KPSS'ye girecek adayların dikkatine! (2) Sınava kimler başvurabilecek? 21 Eylül 2008'de yapılacak sınava, ortaöğretim (lise ve dengi okul) ve önlisans mezunu olan ya da olabilecek adaylar başvurabileceklerdir.
KPSS (B) grubu kadrolar nelerdir? KPSS (B) grubu kadrolar; kadroları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin ekli listelerinde yer alan, genel ve katma bütçeli kurumlarla (5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na göre merkezi yönetim kapsamında yer alan kamu idareleri) bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, İl Özel İdareleri ve belediyeler, İl Özel İdareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ve bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda dün bahsettiğimiz (A) grubu dışındaki meslekler dışında ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadro ve görevler olarak tanımlanmaktadır. Bunlara örnek olarak memur, mühendis, bilgisayar işletmeni, teknisyen, tekniker gibi kadroları verebiliriz.
Lise son sınıfta olanlar! Lise son sınıfta okuyorsanız, üniversiteye hazırlanıyorsanız ya da üniversiteye henüz başladıysanız, KPSS başvuru tarihi itibarıyla 18 yaşını doldurmadılsanız ve devlet memuru olmak istiyorsanız, 2008- KPSS'ye girebilirsiniz. Devlet Memurları Kanunu'nda memur olmak için aranılan 18 yaşını tamamlamış olmak şartı, KPSS'ye girmenin şartı olmayıp devlet memuru olmanın genel şartıdır. Sözkonusu şarta, adayların devlet memuru olabilmenin söz konusu olabileceği yerleştirme zamanlarında başvuru itibarıyla sahip olmaları gerekmektedir. Dolayısyla yaş ve okuldan mezun olma şartları, ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme dönemlerinde başvuru yapılacağı zaman aranılmaktadır. 2008-KPSS'nin geçerlik süresi 21 Eylül 2010 tarihine kadardır.
Geçerlilik süresi ne kadardır? Sınavın sonuçları, 2 yıl süreyle geçerlidir. Ancak, bu süre içinde yeni bir sınavın yapılamaması durumunda, sınav sonuçları bir sonraki sınava kadar geçerli olmaya devam eder. Bu yüzden, kamu kurum ve kuruluşlarında memur olmak isteyenlerin bu sınava girmelerini tavsiye ediyorum.
Unvan değişikliği isteyenler... KPSS'ye görevde yükselme ve unvan değişikliği için de girilebilir. Devlet memurlarının görevde yükselme ve unvan değişikliği işlemlerinde KPSS'nin bir yol olarak kullanılması mümkün. Bu durumdaki kişiler başka kurumlarda hatta kendi kurumunda bile yerleştirme kılavuzunda ilan edilen kadrolara ÖSYM tarafından yerleştirilmesi durumunda, kurum tarafından atamaların yapılması mümkün.
Naklen atanabilirsiniz Örneğin A bakanlığında memur unvanında çalışıyorsunuz. Mühendislik fakültesini bitirdiniz ama kurumunuz unvan değişikliği sınavı açmıyor. KPSS'ye girdiniz ve yüksek puan aldınız. Geçerlilik süresi içinde ÖSYM'nin ilan ettiği kadrolardan mühendis kadrosuna yerleştirildiniz. Çalıştığınız kurumun muvafakatı ile mühendis kadrosuna naklen atanabilirsiniz. Böylece unvan değişikliği sınavına girmeden mühendis kadrosuna atanabilirsiniz.
İstifa etmiş memurlar... Devlet memurluğundan herhangi bir sebeple ayrılanlardan memurluğa dönmek isteyenler, Devlet Memurları Kanunu'nun 92'nci maddesi çerçevesinde memuriyete dönebilmektedir. Bunun için idarenin takdir yetkisini kadro imkanları çerçevesinde sizin lehinize kullanması gerekmektedir. Eğer referansınız yok ise KPSS'ye girip yerleştirme dönemlerinde ÖSYM tarafından ilan edilen kadrolar için aranılan şartları taşırsanız memuriyete dönebilirsiniz.