Çocuklarımızı yetiştirirken yapacağımız en ufak bir hata, gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir...
***
Her çocuk aynı değil!
Ebeveynler olarak çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirmek için üzerlerine titrememiz çok doğal. Fakat yaptığımız en ufak bir hata, gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebiliyor. İşte size bebeklikten ergenliğe bazı püf noktaları....
Anne-babalar, çocuklarının hayatta bir yere gelebilmesi için onları en iyi şekilde yetiştirmek isterler. Onun için başka çocuklarla kıyasıya bir rekabet ve yarış haline girerler. Bu da çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkiler...
Hamilelik süreci... Ceninin sinir sisteminin gelişimi, annenin hamileliği süresince yaptığı şeyler doğrultusunda iyi veya kötü yönde etkilenir. * Hamilelikte sigara, alkol, uyuşturucu kullanımı, ileride öğrenme zorluğu ve davranış problemleri yaşama riskini artırır. * Annenin düşünce ve duyguları da bebeğin gelişimini etkileyebilir. Bu yüzden anne adayı stresli ve sıkıntılı değil, neşeli ve güler yüzlü olmalıdır. Araştırmalar emzirilen bebeklerin daha zeki olduğunu göstermektedir. * Anne sütü bir çeşit omega-3 yağ asidi olan ve beynin gelişiminde çok büyük rol oynayan DHA yağı içerir. * Yine bebekler, beyin dokusu gelişimi açısından kolesterole ihtiyaç duyar. Anne sütü kolesterol yönünden oldukça zengindir. * Anne sütündeki temel şeker olan laktoz, anneleri tarafından emzirilen bebeklerin çok daha zeki olmalarının bir diğer sebebidir. * Anne sütü midede hızla hazmedildiği için emzirilen bebekler daha sık olarak beslenirler... * Emzirilen bebekler, anneleriyle sürekli olarak vücut teması yaşarlar. Çocuğumuzu bu müthiş avantajdan mahrum etmeyelim. En az 6 ay, mümkünse 2 yıl anne sütü verelim.
Annesinden ayrılmamalı Yeni dünyaya gelen bebeği annesi yanında tutmalıdır. Annesiyle beraber yatan bebek, vücut ısısını, metabolizmasını, hormon ve enzim seviyesini, kalp ritmini ve nefes alışverişini dengeler. Çünkü anne-bebek arasındaki ilişki karşılıklı, iç içe ve büyülüdür. Onunla konuşalım Bebekle mümkün olduğu kadar çok vakit geçirmenin birçok avantajı vardır. Bebekle doğumdan hemen sonra iletişime girmeli ve ona ilgi gösterilmelidir. Daha çok ilgi gören bebekler, daha çabuk kilo alır, daha çok uzar, yön kabiliyetleri gelişir, hafıza ve öğrenme yeteneği artar, kendilerini daha iyi bir şekilde ifade ederler. * Bebeğimizle göz teması kuralım. * Seslerini taklit edelim. * Ona ismi ile seslenelim. * Konuşmayı basit tutalım. 2 veya 3 kelimelik kısa cümleler kullanalım. * El, kol ve beden hareketleriyle konuşmamızı destekleyelim. * Sorular soralım. * Günlük bakımını yaparken ne yaptığımızı anlatalım.
Kitap okumak önemli Çocuklarımıza kendilerinin okuyabileceklerinden çok önce kitap okursak, kitaba ilgilerini artırmış oluruz. Hikayeyi çocuğun ilgi seviyesine ve dikkatine göre ayarlayalım. Çocukları küçüklükten başlayarak kitapçıya götürelim. Araştırmalar, küçükken ebeveynleri tarafından kitap okunarak büyütülen çocukların okulda daha başarılı olduklarını göstermektedir.