Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 26 Şubat 2008  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
'Türkiye babamızdır'
Şampiyon patenci

'Türkiye babamızdır'

İnsan tacirlerinin tuzağındayken güvenlik güçlerimizin eline düşenler, şimdi vatanlarına iade edilecekleri günü bekliyor. Bazıları mülteci olarak kabul edileceklerini düşünüyor. Bir ağızdan konuşup 'Türkiye babamızdır. Büyük ülke büyük devlettir. Bizi darda koymaz' diyorlar.



Eski Tunca Kışlası'nda barındırılan kaçakların yaşam koşulları pek parlak değil elbette. Aslında devletimiz büyük bir özveri göstermiş. Onlara yepyeni yataklar, somyalar, mutfak malzemeleri, temizlik araç gereçleri ve bir evde, otelde bulunan her türlü ihtiyaç malzemesi olanağı sunmuş ama nankörler de varmış aralarında.

FİRAR İÇİN
Görevliler; "Bazen ağır suçlu olduklarını sandığımız kişiler de yakalanıp buraya getiriliyor. Ülkelerine dönünce büyük cezalar alacaklarını düşünüp firar etmek ya da sınır dışı olmayı engellemek istiyorlar. Kargaşa çıkartıp kaçmak amacıyla yatak yorganları, malzemeleri yakıyorlar. Bu konuda deneyimli personelimiz olduğu için böyle durumlarda hemen önlem alıyor ve kuş uçurtmuyoruz" diyorlar.

KADINLAR VE ÇOCUKLAR
Havalandırmaya çıkış sırayla oluyor. Özellikle havanın güzel olduğu günlerde bahçeye, avluya çıkıp orada uzun süre kalmaları mümkün. Ancak bu iş sırayla. Önce kadınlar ve çocuklar çıkıyor. Vakitleri bitip koğuşlara dönünce, sıra erkekler koğuşuna geliyor. Böyle bir havalandırma seansına ben de göz tanığı oldum.

TARZANCA...
"İyi ki de görmüşüm" dediğim anlar hayli fazlaydı. Kaç yaşında olursa olsunlar hepsinin içinde bir çocuğun yattığını, bahçedeki salıncaklara, kaydıraklara küçükler kadar onların da itibar ettiklerini gözledim örneğin. Çoğu öz dilinden başka lisan bilmese de kendi aralarında bir tür özel dil geliştirmişler. Çat pat ya da Tarzanca diyeceğimiz şekilde konuşuyorlar ama pekala anlaşabiliyorlar.

İYİ DAVRANIŞLAR
Sohbetleri daha çok özlem üzerine, ülkelerindeki işsizlik ve can güvenliğinin yokluğu üzerine. Bazen ben de katılıyorum o sohbete. Hepsi, konsolosluklarına haber vermemi ve işlemlerinin çabuk yapılmasını istiyor. "Polis bize iyi davranıyor. Burada iyi karşılandık, bakılıyoruz ama özgürlük gibisi yok" diyorlar.

TÖRE KURBANI
Birkaçı İngilizce'yi az da olsa anlayıp konuşuyor. Yanaşıp sorular soruyor, onların da sorularını yanıtlıyorum. İşte bir Afganlı. Solgun yüzlü, bakışlarına sıkıntı yansımış bir genç kadın bu.

* Sizin İngilizce bildiğinizi söyledi polis arkadaşlar.
- Biraz biliyorum.

* Nerelisiniz? Afganistan'ın hangi bölgesinden yani?
- Celalabad yakınlarındanım. Eşim, kendisine ait bir terzi dükkanı işletirken sokak çatışmasında seken bir kurşunla öldü. Orada töre var. Kardeşiyle evlenmem gerekiyordu. Buna karşı çıktım ama dinleyen olmadı. Zorunlu kaçıp terk ettim ülkemi.

'ÇABUK BİTSİN'
* Çocuğunuz ya da yakınlarınız var mı?
- Bir küçük oğlum var. Şimdi eşimin annesinde. Onu çok özledim. Hedefim İngiltere'ye iltica etmek. Kabul ederlerse oğlumu da yanıma alırım ileride.

* Nasıl yakalandınız?
- İran'da bazı kişiler var. Onlar kanalıyla bir toplanma merkezinde bir araya gelindi. 50-60 kişilik bir kaçak gurubuyduk. İran sınırını geçtik, Türkiye'ye girdik. Bir süre sonra kara yoluyla İstanbul'a gelip bekledik. Daha sonra Yunanistan'a geçmek isterken jandarmalara yakalandık ve buraya getirildik.

* Burada yaşam zor sayılır. Nasıl geçiyor günler?
- Bize çok iyi çok dostça davranıyorlar. Müslüman kardeşimiz bir ülke burası. Kötü bir niyetimiz olmadığını da hemen anlıyorlar. Yine de özgür olmak gibisi yok. Kısa zamanda ne olacaksa olsun diye bekliyoruz.

SORUN BÜYÜK
Bu mekanla ilgili sadece gözlem değil arşiv araştırmaları da yaptım. Örneğin geçtiğimiz yıl Edirne Barosu İnsan Hakları Komisyonu tarafından kurulan "Göçmen Misafirhanesi İnceleme Komisyonu" yaklaşık 600 göçmenin barındırıldığı Tunca Kışlası'nda incelemeler yapmış. İncelemeler sonucunda komisyon tarafından hazırlanan raporda, misafirhanede en önemli sorunun fiziki şartların yetersiz olduğu ifade edilmiş. Raporda ayrıca, yeterli sağlık taraması yapılmadan bir arada tutulan göçmenlerin yaz aylarının başlamasıyla birlikte bulaşıcı hastalıklara yakalanma risklerinin yüksek olduğuna da işaret edilmiş.

AB NEREDE?
Baro Başkanı Avukat Coşkun Molla, "Biz bu şartların iyileştirilmesi için 100 bin euroluk bir Avrupa Birliği projesi hazırladık. Ancak Avrupa Parlamentosu bile bu soruna sahip çıkmadığını projeyi reddederek gösterdi"
diye anlatmış meseleleri. Sadece Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ayırdığı ödenekle çözüm zor ama AB de meseleye fazla sıcak yaklaşmıyor ne yazık ki.


Savaş AY

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
Öğretmen adayı kadın anne...Aşk 'ofsayt'ta
Bahar geliyor'Uğur'suz mücadele!
Küfürbaz tetikçiYat limanında denize düştü
Cemre düştü çete çöktüHavada ölüm de ambargoyu...
Zirve Yayınevi davasında...Atamalar tamamlandı
Çektiği acılar bitmek bilmedi37 bin anneye süt yardımı
3 tersane kapatıldıKüçük kıza tecavüz eden 4...
Komili kardeşler yine...'Kazıkçı' hocanın ipi YÖK'te...
Tarkan'a şantaj davasında...Cilveli gaspa 15 yıl istemi
Hastane faresiŞişli'de bir minibüs...
Ödüllük vatandaşBel kuşağından 18 tabanca çıktı
Üniversiteli sapık!..Bonus sahtekarlığı
Otomobil arızası canından ettiİlk iş gününde silahla vuruldu
Özel bölmede saf eroinHemşirelerin acı günü
159 bin YTL devretti
EKONOMİ
Yabancı, Yabancı, gayrimenkul için 5 yılda 10 milyar $ getirdi
Yabancıların 5 yılda Türkiye'deki gayrimenkul alımlarının tutarı 10...
Kıyak zamma iptal
Ziraat'ten 2 bin 500 kişiye iş
Pegasus, kültürüne uygun...
Smile 400 mağaza açacak
İstisnaların faturası 12...
Habur'da ticaret devam ediyor
MAGAZİN
Diva 'Diva'lık neyine
Popstar Alaturka yarışmasında 'Oğlum olsaydı askere göndermezdim'...
Minik Serçe'den 'rap' şov
500 öğrenciye burs
Her fırçanın anlamı var
Çarşambaları evde
Çapkınlığa ağır fatura
Facebook'tan Beyaz'a övgü
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Az Bulutlu 12°C 4°C 
ANKARA Az Bulutlu 8°C -3°C 
İZMİR Az Bulutlu 19°C 5°C 
ANTALYA Az Bulutlu 20°C 9°C 
ADANA Az Bulutlu 18°C 5°C 
EKONOMİ
IMKB E: 44.894,960 D:% -1,53
DOLAR S: 1,200 D:% 0,17
EURO S: 1,775 D:% 0,06
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
SPOR
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu
Shuanda Bildiriyor Blogomania Hepoku