Şeker hastalığı hem ülkemizde hem de dünyada gittikçe hızlanarak artmaktadır Yakın gelecekte toplumumuzu önemli bir sağlık problemi olarak tehdit edecektir.
Tüm dünyada toplam 190 milyon şeker hastası bulunmaktadır. 2025 yılında yaklaşık 330 milyon olacağı düşünülmektedir. Türkiye'de şeker hastalığı sayısı yüksektir ve gittikçe artmaktadır. Yapılan çalışmalarda (Turdep 1997) erişkinlerde şeker hastalığı görülme oranı yüzde 7.2 (Yeni ortaya çıkan şeker hastalığı yüzde 2.3, bilinen şeker hastalığı yüzde 4.9) bulunmuştur. Gizli şeker oranı ise erişkinlerde yüzde 6.7'dir.
KİLO KAYBI OLUR Aldığımız şekerin hücreler tarafından kullanılabilmesini pankreas denilen organın ürettiği insülin sağlar. Şeker hastalığında ya yeteri kadar insülin yapılamaz ya da üretilen insülin yeteri kadar etki gösteremez. Böylece kan şekeri, hücreler tarafından alınamadığı için kandaki şeker yükselir. Yani şeker hastalığı insülin üretiminde, insülinin etkisinde veya her ikisinde birden ortaya çıkan bozukluk sonucu kan şekeri düzeyinin yükselmesi ile giden bir grup hastalığa denir. Bulguları sık idrar, susama, bol su içme, kilo kaybı, açlık hissi, el ve ayaklarda yanma-uyuşma, yorgunluk, görme bozuklukları, cilt kuruması, yara iyileşmelerinde gecikme, sık enfeksiyon görülebilmektedir. Uzun vadede körlük, böbrek yetmezliği, kalp-damar hastalıklarına yol açabilmektedir.
TANISI KOLAY BULUNUR Tanı basittir. Açlık, tokluk şeker düzeyleri ve şeker yükleme testi ile tanı konulmaktadır. Sabah 8-12 saat açlık sonrası bakılan kan şeker düzeyi iki ayrı günde 126'nın üzerinde ise şeker hastalığı olarak kabul edilir. Açlık kan şekeri 110-126 arası ise bozulmuş açlık şekeri (gizli şeker), 110'un altında ise normaldir. Şeker yükleme testinde ise sabah 8-12 saat aç karnına açlık kan şekeri bakılır, 75 gr şeker içirildikten sonra 2. saatte tokluk kan şekerleri ölçülür. 2. saat tokluk kan şekeri 200 ise şeker hastalığı, 140-200 arası ise gizli şeker, 140 ise normal kabul edilir.
GİZLİ ŞEKER DE OLABİLİR Şeker hastalığında tokluk kan şekerinin yüksek olup, açlık kan şekerinin normal olabileceği unutulmamalıdır. Sadece açlık kan şekerine bakılarak karar vermek doğru değildir. Kişi gizli şeker veya aşikar şeker hastası olup, tokluk şeker düzeyi yüksek, açlık kan şeker düzeyi ise normal veya hafif yüksek olabilir.
Medicana Çamlıca Hastanesi İç Hastalıkları Uzm. Dr. Engin Yurt anlatıyor...