Elektrik üreten barajlar 'alarm' veriyor. DSİ ve TEİAŞ yetkilileri, kar yağışının da kurtaramadığı Keban Barajı'nda üretimin 1-2 ay içinde durabileceğini belirtiyor.
Kar yağışı, bir süredir yoğun şekilde çalışan ve bu nedenle su miktarı ciddi biçimde düşen elektrik üreten barajlara yaramadı! Türkiye'nin 'lokomotif' barajı Keban'da, su miktarı 824 metrenin altına düştü. Miktar 820 metreye düştüğünde, santralde üretim son bulacak.
ŞALTERLER İNER Mİ? Barajdaki su miktarı, elektrik üretimine bağlı olarak her gün 10-12 santim düşüyor. Bu da koşullar değişmezse 1-2 ay içinde üretimin durması anlamına geliyor. Devlet Su İşleri (DSİ) ile TEİAŞ yetkilileri, elektrik üreten barajlardaki suyun azalmasından kaygılı. Yetkililer, Fırat Havzası'nı besleyecek bölgede kar yağışı olduğunu, ancak bu karın suya dönüşmesi için mart ve nisan aylarında bolca yağmur yağması gerektiğini vurguladı. Yağmurdan önce vuracak güneşin, karı buharlaştıracağına işaret eden yetkililer, "Karın bir bölümü böyle yok olur; eriyip yer altı sularını karışır. Bir bölümü de rüzgarla savrulur" dedi.