Kosovalılar, son günlerde özgürlük şarkıları söylüyor. Ama özellikle aydın kesim bölgede yaşanabileceklerden tedirgin! Herkesin en büyük korkusu savaşla sonuçlabilecek gerilim....
Kosova, uzun ve sancılı bir süreçten sonra, 17 Şubat Pazar günü bağımsızlığını ilan etti. Sırbistan, bağımsızlığa bütün yönleriyle karşıyken, Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin büyük bir kısmı, ABD ve İngiltere Kosova'nın bağımsızlığını ya hemen tanıdılar. Peki, Kosovalıların ellerinde ABD ve AB bayraklarıyla kutladıkları bağımsızlık ilanından sonra ne olacak? Kosova'yı şimdi ne bekliyor?
DEVŞİRME POLİTİKASI 1479-1912 arasında Kosova Osmanlı hakimiyetinde kaldı. Kosova'nın çok önemli Osmanlı yönetimi Venedik'in de kontrolüne yakın olan Arnavutluk'un geri kalan bölgelerinin aksine yoğun bir devşirme- islamlaştırma politikası Kosova'da uyguladı. 2. Dünya Savaşı sırasında İtalya'nın Almanya'ya teslim olması üzerine Tito tarafından kurulan meclisçe Yugoslavya 1945 yılında ilan edildi ve monarşi yıkıldı. Bu olaydan sonra Kosova; Yugoslavya'ya bağlı bir eyalet statüsüne geçti. Yugoslavya 1992 yılında eyaletlerinin bağımsızlığını ilan etmesi ile dağılmaya başladı. Hırvatistan, Bosna-Hersek, Slovenya,Makedonya bağımsızlığını ilan etti. Fakat Kosova Sırp baskısı ve askeri müdaheleler sonucunda tam bağımsızlığına kavuşamadı. 1995 yılında Sırp ordusu Kosova'ya girdi ve birçok sivilin öldürülmesine sebep oldu.
SIRPLAR SERT TEPKİ VERİYOR Takvimler 17 Şubat 2008 pazar gününü gösterdiğinde Kosova, Haşim Taci liderliğinde bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlık ilanı Arnavutlar'ın 600 yıllık Sırp istilası ve genel olarak yabancı güçlerin tahakkümünden kurtulmaları yönünde önemli bir adım olarak görüldü. Sırbistan tarafı bağımsızlığını ilan eden Kosova'ya karşı, Rusya başta olmak üzere Kosova'yı tanımayan ülkelerin desteğini de arkasına alarak BM nezdinde girişimlerde bulunuyor. Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, Güvenlik Konseyi'ne, eğer Kosova'nın bu şekilde bağımsızlık ilan etmesine izin verilirse bunun pek çok ülkede aynı şekilde bölünmeleri yaşanacağını iddia ediyor. Kosova içerisinde yaşayan Sırplar ise bağımsızlık ilanına karşı oldukça sert ve şiddet yanlısı tepkiler veriyor. 1992-1995 yılları arasında yaşanan ve Bosna Hersek'in bağımsızlığını getiren savaşın bölgedeki izleri henüz silinmemişken yeni bir savaşın Kosova ve Bosna başta olmak üzere Müslüman Arnavutlardan oluşan nüfusun dağıldığı ülkelerde yol açabileceği yıkım ve gerilimden de korkuluyor.