Yem fiyatlarındaki artış ve kaçak et nedeniyle hayvancılık sektörünün alarm verdiğini belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği uyardı: 2013'te 164 bin ton et açığımız olabilir.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlara çözüm niteliğinde önlemler alınmazsa, 5 yıl sonra rekor düzeyde bir et açığı ile karşı karşıya kalınacağı uyarısında bulundu.
'İŞLETMELER KAPANABİLİR' 2013'te Türkiye'nin 164 bin ton et açığı verebileceğine işaret eden Bayraktar, "İlerleyen dönemlerde et ithalatı yapılması kaçınılmaz olacaktır" diye konuştu. Şemsi Bayraktar, besiciliğin en önemli girdilerinden biri olan yem fiyatlarında ciddi artışlar yaşandığını, girdi maliyetlerindeki artışlara rağmen üretici et fiyatlarının yerinde saydığını kaydetti. Üreticilerin artan maliyet baskısını uzun süre göğüslemesinin mümkün olmadığını savunan Bayraktar, "Eğer gerekli tedbirler alınmazsa birçok besici işletmesini kapatmak zorunda kalacaktır" dedi.
'BESİCİ DESTEKLENMELİ' Et üretimi ve kesilen hayvan sayısının yıllar itibarıyla azaldığını vurgulayan Bayraktar, kırmızı et tüketiminin de sürekli düştüğünü, Türkiye'nin 1990'da 12.6 kg olan kişi başı yıllık kırmızı et tüketiminin 2005'te 9.4 kilograma gerilediğini belirtti. Et üretiminde kayıtdışılığın ulaştığı boyuta da dikkat çeken Bayraktar, "Sorunlar yaşayan sektör S.O.S. vermektedir" diye konuştu. Bayraktar, yurt genelindeki besicilerin et teşvik primi ile desteklenmesini istedi.