Taş hastalığı doğru teşhis, iyi tedavi ve çok yakın takip gerektiren bir problemdir Ancak bu takdirde gelecekte oluşabilecek yeni taşları engellemek mümkündür.
İdrar yolları taş hastalığı, taşlar tümüyle alınsa bile tekrar edebilen bir hastalıktır. Bu nedenle idrar yollarında taş olan hastaların tedavi sonrasında çok yakın takibi ve ileri incelemeleri yapılmalıdır. Taş hastalığının oluşumuna yol açan kişinin bünyesine ve dış çevresine ait çok önemli birtakım faktörler bulunmaktadır.
Hasta şikayetleri yol gösterir Bu faktörlerin hepsinin detaylı araştırılması, sonradan yapılacak tedavilerin planı ve yeniden taş oluşumunu engellemek için büyük kolaylık sağlamaktadır. Hastaların bünyesine ait taş oluşturan risk faktörleri idrar ve kan analizleri ile belirlenmektedir. Hastalarda diyet araştırması ve düzenlenmesi yapılarak yiyeceklere bağlı faktörler ortadan kaldırılmaktadır. İlaç tedavisine başlanan hastalar ise yakın takip altında tutulmaktadır. Hastanın şikayetleri yol gösterici olsa da günümüzde en sık uygulanan inceleme yöntemi ultrasonografidir. Hastalara herhangi bir uygulama zorluğu oluşturmayan, basit ve pratik olan bu uygulama ile idrar yollarındaki taşların çoğu tespit edilebilmektedir.
İdrar tahlili yapılmalı Gerekli olduğu takdirde ilaçlı böbrek filmi (IVP) çekilerek taşlar ve idrar yollarının boşlukları da görülebilmektedir. Son yıllarda yine pratik, hızlı ve konforu bir yöntem olarak devreye giren spiral tomografi de tüm taşları çok kolay teşhis edebilmektedir. Hastalara ayrıca idrar tahlili yaptırmak suretiyle idrardaki kristalleri, kanama ve enfeksiyon durumunu değerlendirmek de gereklidir.
Medicana Çamlıca Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Tansu Güdelci anlatıyor...