Böbrek taşı oluşumuna neyin sebep olduğu kesin olarak bilinmiyor. Ancak şiddetli ağrılar böbrek taşının ilk sinyali olabilir...
***
Ağrı önemli belirtidir
Böbrek taşlarının tam olarak neden oluştuğu kesin olarak bilinmemektedir. Özellikle günlük aktiviteleri engelleyen çok şiddetli ağrılar önemsenip bir uzmandan yardım alınmalıdır....
Böbrek taşlarının niçin oluştuğu konusunda kesin olarak kanıtlanabilmiş bir teori yoktur. Böbrek taşlarının, böbreğin içinde bulunan idrarın taş oluşturan tuzlar ile aşırı doygun hale gelmesi ve yine bu idrarın içinde taş oluşumunu önleyen maddelerin yeterli miktarda bulunmaması sonucunda oluştuğu düşünülmektedir. Taş oluşumuna neden olduğu sanılan risk faktörleri, doğuştan gelen ve sonradan kazanılan faktörler olarak 2 ana başlıkta incelenir.
Doğuştan gelen... * Kalıtım: Böbrek taşı rahatsızlığı çeken her 4 hastadan 1'inde aile hikayesi mevcuttur. * Yaş: Üriner sistem taş hastalığı genellikle 20-49 yaşlarında görülmektedir. Birden fazla taşı olan ve tekrarlayan taş hastalığı nedeniyle takip edilen hastaların taş ile ilgili şikayetlerinin 20'li yaşlarda başlamış olduğu görülmektedir. * Cinsiyet: Taş hastalığına erkeklerde kadınlara göre 3 kat fazla rastlanmaktadır. Çocukluk döneminde ise erkek ve kız çocuklarda taş oluşum oranları arasında fark gösterilememiştir.
Sonradan kazanılan... * Coğrafya: Dağlık, çöl ya da tropikal alanlarda yaşayanlarda üriner taş sıklığı yüksektir. Üriner sistem taş hastalığı ABD, İngiltere, Pakistan, Kuzey Hindistan, Kuzey Avustralya, Orta Avrupa, Akdeniz ülkeleri ve Çin'de sık görülürken, Orta ve Güney Amerika, Afrika'nın büyük kısmı ve Avustralya yerlilerinin yaşadığı yerlerde ise daha düşük sıklıkta rastlanmaktadır.
* Hava ve iklimsel faktörler: Ülkemizde, özellikle güney kesimlerde, yaz aylarında terleme ve yetersiz sıvı alımına bağlı olarak taş hastalığı gelişebilir.
* Sıvı alımı: En önemli faktör, sıvı alımıdır. Eğer bünyesi taş oluşturmaya yatkın kişiler yeteri kadar su içmezse, bu durumda idrar miktarı azalacak, idrar daha yoğun bir duruma gelecek ve idrardaki maddeler çökerek daha kolay ve sık taş oluşturacaktır.
* Diyet yapmak: Proteinden ve tuzdan zengin ve tahıllı gıdalardan fakir beslenmek, bazı böbrek taşlarının oluşumunu büyük oranda artırabilir.
* Meslek: Fiziksel aktivitenin daha fazla olduğu bazı meslek gruplarda, üriner sistem taş hastalığının sıklığı daha düşük oranda seyretmektedir.
* İlaçlar: Çeşitli ilaçların taş oluşumu üzerine birtakım etkileri olabilir. Triamteren gibi antihipertansif ajanlar, kalsiyum ve sodyum içeren bazı ilaçların taş oluşumunu artırdığı düşünülmektedir. İdrar söktürücü ilaçlar bazı durumlarda taş oluşma riskini artırabilirken, bazı hallerde de azaltabilir.