Tarımda yaşanan üretim düşüşü, bakliyatta fiyatları uçurdu. Türk sofralarının vazgeçilmez yemeklerinde toptan fiyatlar yüzde 122'ye varan oranlarda arttı.
Türk insanının milli yemeği kuru fasulye ucuz olmaktan çıktı. Tarımda kuraklıktan da kaynaklanan üretim kaybı, bakliyat fiyatlarını fırlattı. Toptan bakliyat fiyatları, 1 yıllık dönemde yüzde 18 ila yüzde 122 arasında arttı. Bu fiyatların bir kısmı vatandaşa da yansıdı. Bakliyatın yanı sıra yüzde 103 artan yağ fiyatları da vatandaşın bütçesini sarsacak.
***
Pilav üstü Kuru lüks oldu
Üretimdeki düşüş, bakliyatın toptan fiyatında son 1 yıl içinde yüzde 122'ye varan oranda artış getirdi. Kuru fasulye dargelirlinin gözde yemeği olmaktan çıkarken, kırmızı mercimek zamma doymadı.
Tarımdaki üretim düşüşü, son 1 yılda fiyatları tırmandırırken, zamların sürmesi bekleniyor. Reis Gıda Başkanı Mehmet Reis, pirinç ve bakliyat ürünlerinin toptan fiyatlarında son 1 yıllık dönemde yüzde 18-122 arasında yükseliş yaşandığını, artış oranının makarna, un ve yağda ise yüzde 17-103 arasında değiştiğini kaydetti. Zam rekorunun yüzde 122 ile kırmızı mercimekte olduğunu anlatan Reis, bir dönem dargelirlinin sofrasının baş tacı olan kuru fasulyenin de 3 YTL'ye ulaşan toptan kilogram fiyatıyla artık el yaktığını söyledi.
Martta raflara yansıyacak Yağ fiyatlarındaki artışa da dikkat çeken Reis, "1 litre ham yağın fabrika çıkış fiyatı 1 yılda yüzde 103 arttı. 1 ay içinde 5 kere liste fiyatını değiştiren fabrikalar var" dedi. Reis, toptan fiyatlardaki artışların tam olarak raflara yansımadığını belirterek, şöyle konuştu: "Perakendeciler stoklar nedeniyle toptan fiyatlardaki artışın küçük bir bölümünü tüketiciye yansıttı. Artık stoklar tükendi. Perakendedeki esas zamlar Mart'ta yaşanacak."