Dünyada yapılan istatistiklere göre, özellikle böbrek nakli hastanın daha uzun süre yaşamasını sağlıyor. Bu yüzden organ bağışına gereken önem verilmelidir... Dünyada yapılan istatistiklere göre, özellikle böbrek nakli hastanın daha uzun süre yaşamasını sağlıyor. Bu yüzden organ bağışına gereken önem verilmelidir....
Dünya artık diyalizden gittikçe uzaklaşıyor. Bu nedenle organ varsa, hastayı diyalize bağlamadan hemen nakil yapmak en doğrusudur. Bazı hekimler hastanın nakilden önce biraz diyalize bağlanmasını istiyorlar. Oysa buna hiç gerek yok.
DİYALİZ HASTAYI HIRPALAR Organ olmasına rağmen, hastayı bir süre diyalize bağlamanın hiçbir avantajı yok. Hatta uzun süre diyalize girmiş hastaların nakilleri, hiç diyalize girmeden nakil olmuş hastalardan daha kötü seyreder. Çünkü diyalizden gelen hastalar çok daha fazla hırpalanmış olur. Ancak ülkemizde organ sıkıntısı yaşandığı için hastaları diyalize sokmak zorunda kalıyoruz. Diyaliz geçici bir yöntem olarak görülmelidir. Böbrek nakli yapıldığında ve sonuçta organ uyuşmazlığı olduğunda hasta yine diyalize döner, ölmez. Diyalizli bir hastanın yaşam kalitesiyle, böbrek nakli yapılmış bir hastanın yaşam kalitesi karşılaştırıldığında her şey tartışmasız nakil yapılan hastanın lehinedir.
FİZİKSEL AKTİVİTE ARTAR Diyalize bağlanan hasta, öncelikle haftada 3-4 kez hastaneye giden, sıkı perhiz uygulanan hasta konumundadır. Oysa böbrek nakli yapılmış olan hasta, 3 aydan sonra birkaç tane hap yutan hasta haline gelir. Bütün bu kısıtlamalar kalkar. Fiziksel aktivitesi artar. Diyalize giren hastaların kansızlık problemi vardır. İlaçla tedavi edilse bile bu durum değişmez. Ancak nakil yapılan kişide bu sorun yaşanmaz. Tedavilerin maliyetini de kıyaslamak gerekir. Diyalize giren hastaya nakil yaptığınızda, ilk yıl diyaliz kadar masrafı vardır. Diyalizin hasta ailesine ve ülkeye maliyeti çok daha pahalıdır.
Medicana Çamlıca Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. İ. Çetin Özener anlatıyor...