Böbrek nakli yapılması, diyaliz tedavisine göre daha avantajlıdır. Çünkü kişinin yaşam süresini ve hayattan aldığı zevki artırır. Uzmanlara göre, böbrek yetmezliğinin ideal tedavisi organ naklidir.
Organ nakli, kronik böbrek yetmezliğinin ideal tedavisidir. Akraba olan ya da olmayan birinden böbrek nakli yapılarak, kronik böbrek yetmezliğini iyileştirme yoluna gidilir. Böbrek naklinde vücudun organı reddetmemesi için hastaya verdiği tek zahmet, günde 2-3 adet ilaç yutulmusıdır. Her ilacın olduğu gibi bu ilaçların da yan etkisinin olabileceği düşünülebilir. Dolayısıyla hastanın ilaçları alırken özen göstermesi gerekir. Örneğin kortizonlu ilaçların kullanımında hasta yediklerine ve bunların tuzuna, şekerine biraz daha dikkat etmelidir.
HİJYENE ÖNEM VERİLMELİDİR Ayrıca kullanılan ilaçlar vücudun bağışıklık sistemini baskıladığı için hasta kendisini koruma konusunda da daha özenli olmalıdır. Hasta nezleli, gripli bir kişinin olduğu yere girmemeli, yakın temasa geçmemelidir. Ayrıca genel hijyen kurallarına dikkat edip sağlığını tehdit edecek durumlarla karşı karşıya gelmemelidir. Böbrek naklinden sonra kullanılan ilaçlardan dolayı böbrek nakli yapılmaması gerektiği düşüncesi, kesinlikle yanlıştır. Üstelik diyaliz tedavisi, takılan böbreğin sağladığı avantajları hiçbir zaman yerine getirmez. Hastanın yaşam kalitesi ve yaşam süresi açısından bakıldığı zaman da diyaliz hastalarına göre böbrek nakli yapılan hastaların yaşam süresi daha fazladır.
REDDETME RİSKİ VARDIR Böbrek nakli yapılan hastanın normal hastalardan farkı, durumuna göre 2 veya 4 çeşit ilaç kullanma zorunluluğu bulunmasıdır. Eğer tek yumurta ikizinden nakil yapılmamışsa, ne kadar yakın akraba olursa olsun, her hastanın nakil yapılan böbreği reddetme riski her zaman vardır. Böbrek naklinin ertesi günü hasta taburcu edilir...