Ergenlik çağına giren çocuk, öncelikle kendisine model seçer ve böylece sorulara cevap arar. En yakınındakileri örnek aldığı için bu yaştaki çocukların anne ve babaları çok dikkatli olmalıdır...
***
Çocukta kimlik arayışı
Ergenlik dönemi; son hızlı fiziksel büyüme, cinsel gelişme ve psikososyal olgunlaşmanın gerçekleştiği çocukluktan erişkin hayata geçiş dönemidir... Ergen bir çocuk henüz erişkin değildir, ancak çocuk da değildir. Bu dönemde hem fiziksel hem de psikolojik birçok sorun yaşayabilirsiniz. Ergenliğe girme yaşının bilinmesi çok büyük önem taşır. Kızlarla erkeklerde farklıdır Ergenlik kızlarda 8 yaşında başlar. İlk belirtileri memelerde tomurcuklaşmanın, koltuk altı ve cinsel bölgede tüylenmenin başlamasıdır. 8 yaşından önce bu belirtilerin görülmesi, çocuğun erken ergenlik dönemine girdiğinin işaretidir. Erkeklerde ise alt sınır 9, üst sınır ise 14 yaştır. İlk belirtileri testislerde büyümenin başlaması, cinsel bölgede ve koltuk altında tüylenme, sesin kalınlaşması ve çatallaşmasıdır.
İkinci cinsiyet belirtileri Erkek çocuklarda ergenlik döneminde memelerde sertleşme ve hassasiyet görülebilir. Bu durum erkeklik hormonunun yağ dokusunda kadınlık hormonuna dönüşmesi ve bunun da meme dokusuna geliştirmesine bağlıdır. Kız çocuklarında ergenlik belirtileri başladıktan 5 yıl sonrasına kadar veya 16 yaşına kadar mens kanamalarının başlamamış olması da incelenmesi gereken bir durumdur. Ergenlik erinlikle başlar, erinlik bittikten sonra da devam eder. Büyümekte olan bir genç biyolojik gelişimini tamamlamıştır ancak, toplumun beklediği erişkin olmanın ölçütleri olarak kabul edilen özelliklere çok defa sahip değildir. Ergenlikte bedende ortaya çıkan değişikliklerin en önemlisi de ikincil cinsiyet belirtilerinin ortaya çıkmasıdır. Birey doğumundan itibaren bir cinsiyete ve buna bağlı olarak da bir cinsiyet kimliğine sahiptir. Kızlarda göğüslerin belirginleşmesi, ilk adet kanamalarının olması ve yağ dokularının oluşu gözlenirken, erkeklerde testislerin büyüyerek sperm üretiminin başlaması, penisin büyümesi, yüzde ve bedende kıllanma, kas dokularının gelişimi gözlenir.
Karmaşık ilişkiler başlar! Bütün bu değişimler, ergenlik döneminde birçok soruya cevap aramaktadır. Çocuğun kimliğinin tanımı, anne ve baba yani aile tarafından yapılır. Bu amaçla kendine aile ve yakın çevresinden bir model arar. O arada yaşıtlarıyla da hem benzeşimin arandığı hem de farklılığın peşinden koşulduğu oldukça karmaşık bir ilişki yaşanır.