Risk faktörü yüksek hastaları ameliyat ederek, Alman ve Belçikalı meslektaşlarını şaşırtan Doç. Dr. Barbaros Kınoğlu, 'Aşkın gücünü anlatan kalbi, ruhsal yönden de besleyin' diyor.
Sevgililer Günü yaklaşıyor, herkeste ayrı bir kalp heyecanı var. İşte bu haftanın anlamına uygun olması açısından Türkiye'nin çok önemli bir hocasının kapısını çaldık. Kendisi tıp dünyasına neredeyse ömrünün yarısını vermiş bir üstat. Kolay mı 24 yılı yalnızca insan sağlığına adamak? Elbette kolay değil. O kutsal görevi başarıyla sürdüren ve yalnızca yurt içinde değil, yurt dışında da sayısız başarılara imza atmış bir bilimadamı. Medical Park Sağlık Grubu Fatih Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Direktörü Doç. Dr. Barbaros Kınoğlu bugün bizimle. Prof. Dr. Aydın Ataç'ın bundan 22 yıl önce sırtını sıvazlayıp, "Sen yabancılardan az şey bilmiyorsun, sadece diliniz farklı" diye Belçika'ya gönderdiği Kınoğlu, bugün yaptığı işlerle dünya çapında başarıların altına imza atıyor ve o da yetiştirdiği asistanlarını aynı şekilde sırtını sıvazlayarak gururla tanıtıyor. Özellik açık kalp ameliyatlarında meslektaşlarını hayrete düşüren Kınoğlu, Sevgililer Günü ile özdeşen kalbimizi her anlamda daha iyi tanımamız için bizlere engin bilgilerini aktardı.
Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız? -1981 Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunuyum. Askerlik hizmetinden sonra, İstanbul üniversitesi kardiyoloji bölümünde kalp, damar cerrahisi ihtisası yaptım. Daha sonra Koşu Yolu Kalp ve Araştırma Hastanesi'nde mecburi hizmetlerimi yaptıktan sonra üniversiteye geri döndüm. Bir yıl süreyle Belçika'da daha sonra da Fransa'da yüksek ihtisasımı tamamladım. Kapak tanı yöntemleri koroner bypass cerrahisinde, atardamar kullanılarak yapılan teknikleri ve kalp teknikleri konusunda ihtisas yaptım. 1991 yılında doçentliğe atandım. Üniversitedeki görevimi 2001 yılı şubat ayına kadar sürdürdüm. O tarihten beri de Medical Park Hastanesi'nde görev yapmaktayım. Kalp Damar Cerrahisi bölümünü ben kurdum. 6 yıldır da görevimizin başındayız.
DAMAR HASTALANIR Kalp krizini bize anlatır mısınız? Kalp, dakikada 60-80 kez vücuda kan pompalar. Tüm vücudun kan ihtiyacını karşılarken kendisinin de beslenmesi ve kan alması gerekmektedir. Kalbin kendini besleyen bu damarlara koroner arter' adı verilmiştir. Koroner arterlerin dolaşımında bir bozulma olduğunda koroner yetersizlik meydana gelir. Yani damarın daralması ve tıkanması sonucunda kalp krizine yol açar.
Erken teşhis önemli midir? İlk 5-6 saatte müdahale edildiği takdirde bu doku kaybını engellemek mümkün olabiliyor.
Kalp krizini yalnız yaşlılar mı geçirir? Son 20 yılda kalp krizi geçirme yaşı çok küçük yaşlara düştü. Tüm dünyada böyledir.
Bunu neler tetikliyor? En başta yanlış beslenme dediğimiz, fast-food gıdalar, ailevi faktörler, alkol ve stres rol oynamakla beraber son yıllarda Amerikan Kalp Cerrahisi'nin yaptığı araştırmalarda genetik faktörlerin kalp krizinin yüzde 30'unu kapsadığını kanıtlamışlardır. Bunlar bir insanın kalp krizi geçirmesinde belli başlı majör kriterlerdir.
Kolesterol nedir? Kolesterol, tüm canlıların bünyesinde bulunan ve vücudumuzda özel görevleri olan ancak, kandaki oranı belli sınırları aşınca zararları görülen bir maddedir. Sağlıklı bir insanda kolesterol oranı, 100 gr kanda 250 mg'dır.
ALKOL VE DİYABET Alkolün kalp krizindeki rolü nedir? Belli dozların üzerine çıkıldığı zaman alkol karın çevresinde yağlanmaya yol açıyor. Ayrıca diyabete de zemin hazırlıyor.
Geçmiş yıllarda kalp ameliyatı için yurtdışı tercih edilirdi. Sizin gibi hocalar hep yok muydu? Türkiye'de bugünkü kalp hastalıkları konusunda yapılamayan hiçbir ameliyat yok. Bu konuda çok iyi yetişmiş ekipler ve donanıma sahip hastaneler vardır.
Depresyonun kalbe zararı nedir? Anksiyete ve depresyonun, koroner arter hastalıkları olan kişilerde kalp krizi riskini artırdığı belirlendi.
Bir hastayı ameliyata nasıl hazırlıyorsunuz? Her evreyi kendi ihtisas uzmanıyla beraber geçiriyoruz. Örneğin diyabetli bir hastayı ameliyata alacaksak, mutlaka bir endokrinoloji uzmanımız onun diyabetini takip ediyor. Herkes kendi uzmanlık dalındaki işi eksiksiz yapmak mecburiyetindedir. Medical Park'ta çalışma düzeni bu. Kalp damar cerrahisinde ben doğru ve iyi bir ameliyat yapmak mecburiyetindeyim.
Sürprizler oluyor mu? Elbette. Normal şartlarda açık kalp ameliyatına alınacak bir hastanın ön hazırlığı vardır. Bakın 44 yaşındaki bir hastanın ön tetkiklerinde beslenmesi iyi, kilosu iyi, yalnızca biraz kansızlığı var. Dil kökü tümörü çıktı. Bunları yakalamazsanız, çok güzel şık bir kalp ameliyatı yaparsınız, ama hastayı başka nedenlerden dolayı kaybedersiniz.
Sürpriz tanı şok ediyor mu? Bu çok önemli bir konu. Biz hekimiz ama önce insanız. Mükemmel bir teknolojiye sahip olabilirsiniz, ama iletişim problemi varsa, hastayı mutlu edemezsiniz. Bu tip sürpriz olaylarda mutlaka bir hasta yakından yardım istiyoruz.
TEPKİ ALABİLİYORUZ Süreç tepki alıyor mu? Olmaz mı? Bazı hastalar "işte neden uzatıyorlar" diye sıkıntı yaratıyor, ancak başka bir tanı çıktığı zamanda mahcup olup, bize teşekkür ediyor. Bizim çalışma stilimiz insanları kazanmak, kaybetmek değil ki...
15 AMELİYAT Kalp damar cerrahisinde "marka"sınız. Yurtdışından talep var mı? Son üç yılda en az 15 hasta ameliyat ettim. İki ameliyatımızı hiç unutmam. Çünkü bize gurur kaynağı olmuştur aynı zamanda. Almanya'da 11 yıl evvel ilk ameliyatı yapılmış, ancak 74 yaşında olduğu için ikincisine "yapılamaz, yüksek risk" dedikleri ameliyatı gerçekleştirdik. Hastayı 1.5 ay sonra Almanya'ya gönderdik. Bizden dokümanları istediler. Ben de bu ameliyatı videoya almıştım gönderdim. Bu ameliyat Almanya'da şok etkisi yaratmış. Her yıl dünyanın çeşitli ülkelerinde kongreler oluyor katılıyoruz. Kaldı ki, ben yurtdışında fiilen çalışıp, master yapmış biriyim. Benim hocam Prof. Dr. Aydın Aytaç'dır. Beni yurtdışına o kadar emin bir şekilde yolladı ki, giderken de, "Bak oraya gittiğin zaman bir tek şeyin değişikliğini göreceksin, o da lisan farkı. Onun dışında sen onlardan daha az şey bilmiyorsun, daha az tecrüben yok, göreceksin" dedi. Hakikaten 1.5 ay sonra çalıştığım hastane benim kendi başıma ameliyat yapabilecek düzeyde olduğumu söyledi. Daha sonra Paris Maine Lanne- Longue Hastanesi'nde görev yaptım. Aynı şeyi orada da hissetim. Bu da çok büyük gurur verdi bana.