Adalarda ceylan var
Atatürk Barajı'nın sürprizleri bitmedi. Araçlarımızla bir süre daha yol aldıktan sonra, göl kenarındaki küçük iskeleye geldik. DSİ güvenlik ekiplerinin yanı sıra jandarma timleri de bu hassas bölgede izinsiz kuş uçurtmuyordu. Onlara gece yardımcısı olarak, eğitimli 2 kurt köpeği ile yavruları sevimli sevimli ortalıkta gezinen bir tazı da vardı. Avcı sahipleri onu kaybedince güvenlikçiler bulup beslemeye başlamış. Göllerde yüzen öredeklere bile ses etmeyen ilginç bir av köpeği olmuştu bu tazı.
JANDARMAKAPTAN "Denizde, gölde jandarma olur mu?" diyeceksiniz. Neden olmasın. Hem de en alasından en bilgilisinden bir kaptan astsubay ve yardımcıları var. Çevre köyler balık kooparatifleri kurmuş, devasa gölde balık avlıyor. Kaçak avcılığa ya da kazalara müdahale etmek de dahil her türlü koruma, önleme, arama, kurtarma çalışmasını yapıyorlar.
UÇUYORUZSANDIM Tam teşekküllü botlarının ardında 250'şer beygirlik 2 motor var. Bizi de alıp tur attırdılar, uçuyoruz sandık. Bir ara baraj gölü altında kalan kara parçalarının oluşturduğu bir adaya çıktık. Ceylanlar da varmış. Motor sesinden ürküp kaçmışlar. Vali Bey eline dürbünü alıp uzun süre tarassut etti ama göremedi. Tavşan, sincap ve dağ keçisi de besliyorlarmış orada.
TURLARDÜZENLENSİN Sözün kısası, Atatürk Barajı'nı görmek için memleketin her yerinden tur düzenlense uygun olur kanaatindeyim. Hepimizin el ele verip devletmillet beraberliği sağlanınca neler başarabildiğinin çağdaş bir timsali Atatürk Barajı. Darısı yenilerine, nicelerine...