Çocuğunuzu büyütürken elinizden düşüremeyeceğiniz bir yazı dizisi...
***
Her şey onlar için
Çocuk büyütmek, dünyanın hem en zor hem de en keyifli işidir Her ebeveyn, evladına iyi bir yaşam sunmak için mücadele eder.
Evrenin devamlılığı ve canlıların evrimi ile üremesinde doğanın dişi yapısı ve üretkenliği esastır. Nesillerin devamlılığında, bu görevin çok büyük yükümlülüğü anne adaylarının omuzları üzerindedir. Çocuk doğurma ve annelik duygusunu arzulama, tüm kadınların içgüdüsel bir niteliğidir. Normal şartlarda gebelik dönemi ve doğum olayı fizyolojik bir süreçtir. Bu süreç çok nadir durumlarda fizyolojik süreç dışına çıkarak patolojik boyutlara ve anne ile bebek hayatı üzerine risk oluşturacak sapmalara dönüşebilmektedir. En ideal gebelik planlanmış olan gebeliktir. Bebek planlayan anne adaylarının mutlaka gerekli muayeneleri yapılmalıdır. Jinekolojik açıdan PAP smear yapılmalı, rahim ve yumurtalıkların durumuna bakılmalıdır. Dahili kontroller yapılmalıdır Gerekli laboratuvar tetkikleri gerçekleştirilerek tüm sistemler kontrol edilmeli ve gebelikte ortaya çıkacak komplikasyonlara karşı hazırlıklı olunmalıdır. Anne adaylarının gebeliğe hazır olduğu saptanmışsa günde 400 mg folik asit alması gerekir. Folik asit tedavisine, gebeliğin 10. haftasına kadar devam edilmelidir. Gebelik süreci Anne karnındaki yaşam süreci, toplam 40 haftadır. Bu 40 haftalık sürecin başlangıç tarihi, gebelikten önceki son adet tarihinin 1. günü olarak kabul edilir. Annenin düzenli adet görmesi ve son adet gününü kesin olarak bilmesi, bebeğin doğacağı tarihin hesaplanmasını sağlar. En sık görülen şikayetler
Kanama: Önemli yer tutan bir şikayettir. Düşük olaylarının habercisi olabilir. Yoğunluk derecesi, kanamanın rengi, kramp ağrılarının olup olmaması önemlidir.
Bulantı/kusma: Gebe anne adaylarının yüzde 70 kadarı bu şikayetten rahatsız olur. Hafif bulantıdan, şiddetli sürekli kusmalara kadar gelişen bir tablodur.
Sık idrar yapma hissi: Gebeliğin 3. ayına doğru sık idrara çıkma arzusu, büyümekte olan rahmin ve bebeğin mesane üzerindeki baskısından kaynaklanır.
Kasık ağrısı: Gebelikte kasıklarda ağrı en sık hissedilen duyguların başında gelir. Bu ağrının sebebi ise büyüyen rahmin tutunduğu bağların gerilmesidir.
Hipotansiyon: Baş dönmesi, göz kararması ile kendisini hissettirir. Vücuttaki damar içindeki kan miktarı gebelerde artmış olmasına rağmen bu damarlardaki genişlemeyi kompanse edemez ve hipotansiyon gelişir.
Kramplar: Özellikle bacaklarda gece krampları görülür. Magnezyum kullanmak şikayetleri azaltabilir.
Mide yanması: Halk arasında çocuğun saçları çıktığı zaman oluştuğuna inanılan bu şikayetin sebebi, asitli mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasıdır.
Sırt ve bel ağrıları: Gebelik süresi ilerledikçe karın iç ön belgesinin öne doğru çıkması sonucu, omurgada kavisli S harfi şekli oluşur. Omurgaya bağlı adale grupları bu eğilime uyum sağlamaya çalışırken, bel ve sırt ağrıları şeklinde şikayetler ortaya çıkar.
Ayaklarda şişlik: Ayaklarda şişlik, uzun süre ayakta kalma ve oturma sonrasında oluşan bir bulgudur. Bir süre dinlenmek büyük oranda rahatlama sağlar.