Ayına göre ek besinlere başlarken dikkat edilecek kurallara mutlaka uymak gerekir. 6. ayında: Kaşıkla beslenebilir. Yumuşak ezilmiş besinler ve sıvı besinler alabilir. Bu dönemde ek besin olarak: Yoğurt Meyve suyu, sebze suları Pekmez Yumurta sarısı 7. ayında: Çiğneme hareketleri görülmeye başlar. Fincan ya da bardaktan içebilir. Eşyayı bir elinden diğerine geçirebilir. Bu dönemde ek besin olarak: Yumurta sarısı (tam) Pirinç, pirinç unu Meyve suyu Yoğurt Et (tavuk eti/ balık eti) Bitkisel yağlar Sebze püresi veya sebze çorbası Pekmez 8. ayında: Dilin her iki yana hareketi ile lokmayı ağzında döndürmeye çalışabilir. Besini ağzına götürebilir. Püre kıvamında çatalla ezilmiş besinler verilebilir. Bu dönemde ek besin olarak: İyi ezilmiş ev yemekleri (kıymalı ve sebzeli) Tam yumurta veya pastörize peynir Tahıl-kuru baklagil ezmeleri Pekmez Süt veya yoğurt 12. ayında: Artık aile ile birlikte yemek masasına oturabilir. Kendi kendisine beslenebilir. Kolay çiğnenebilen tüm yiyecekleri yemesinde herhangi bir sakınca yoktur. Bu dönemde ek besin olarak: Tarhana, mercimek, yayla çorbası, sebze çorbaları Dolmalar Kıymalı sebze yemekleri Pilav ve makarna Süt veya yoğurt Yumurta Tavuk, balık veya köfte
Önem verilmesi gereken noktalar: * Ailede alerji öyküsü varsa; yumurta, balık, çilek, domates gibi alerjen olan besinler bu göz önünde bulundurularak verilir.
* Kilolu bebeklerde muhallebiye şeker eklenmeyebilir. Kilolu değilse şeker muhallebiyi pişirdikten sonra ilave edilmelidir. Kabızlık problemi varsa yarım tatlı kaşığı zeytinyağı eklenebilir.
* Yoğurdun mayaladıktan 1 gün sonra kullanılması gerekir.
* Sebze çorbası veya püresi hazırlarken, sebzelerin taze olması ve iyice yıkanması gerekir. Günlük hazırlamak da önemlidir.
* Yumurtanın iyi pişmiş olmasına özellikle dikkat edilmelidir, az pişmiş yumurta sağlık açısından büyük oranda zararlıdır.
* Kolay piştiği için tavuk karaciğeri yedirmek tercih edilebilir.
Medicana Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatmagül YILMAZ